Nieuws

Kunstenaars brengen ode aan panelleden Nederland Onbeperkt

08 juni 2018

Een bijzondere dag was het vandaag. Een dag met een lach en een traan. Want we stonden stil bij twee jaar Nederland Onbeperkt. Dat deden we door onze panelleden - de ambassadeurs van de campagne - een kunstzinnige ode te brengen.

Kunstenaars als Vincent Bijlo, Jannah Loontjes, Hagar Peeters, Marc de Hond en vele anderen droegen een gedicht voor, schreven een verhaal, zongen een lied, maakten een beeld en schilderden een portret. Al die kunstwerken vertelden het verhaal van onze panelleden. Over wat zij hebben meegemaakt, over geluk, verdriet, voorspoed en tegenslag.

Dank aan onze panelleden

De kunstenaars brachten hun ode aan de panelleden als dank voor hun inzet en voor het zichtbaar maken van hun zorgen, belangen en rechten. VGN-directeur Frank Bluiminck: 'Het is belangrijk dat mensen met een beperking zichtbaarder worden in de samenleving. Nog te vaak staan ze buiten de samenleving. Ze hebben bijvoorbeeld minder kansen op de arbeidsmarkt dan mensen zonder beperking. Omdat ze niet productief genoeg zouden zijn. Of om het lastig is. Terwijl ze juist super gemotiveerd zijn!'

Nederland Onbeperkt

Om deze en andere problemen aan te kaarten, nam de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland het initiatief voor de campagne Nederland Onbeperkt. Onze panelleden hebben de afgelopen tijd verteld hoe zij meedoen aan de samenleving, wat goed gaat en welke drempels zij nog ervaren. Via de gedichten, columns, schilderijen en beelden van de kunstenaars hebben we vandaag hun verhalen op een bijzondere manier willen vertellen.

Lek en gebrek moet zichtbaarder worden

Columnist Karin Spaink betoogde tijdens de bijeenkomst, net als Frank Bluiminck, dat ‘lek en gebrek, ziekte en zwakte, handicap en iets hebben’ zichtbaarder moet worden. ‘Niet in de vorm van het zoveelste diepte-interview over hoe het nu is om doof te zijn. Maar graag in het normale leven, in een soapserie, een film. Iemand met wie iets loos is, maar die over heel andere zaken spreekt. Iemand die iets heeft, maar niet daarom ten tonele wordt gevoerd.’

Voortschrijdend inzicht

De middag werd aan elkaar gepraat door presentator Marc de Hond die zelf ook nog een stuk van zijn theatershow Voortschrijdend Inzicht speelde. Vanaf komend theaterseizoen tourt hij langs de Nederlandse theaters.

Jij&ik

We brachten de ode aan onze panelleden tijdens het festival Jij&Ik dat zorgorganisatie Ons Tweede Thuis organiseert in het kader van haar 50-jarig bestaan. Volgende week volgt een impressie van de middag. Houd onze website en social media daarvoor in de gaten!

De kunstenaars

De volgende kunstenaars werkten mee (in alfabetische volgorde):

Floortje Schoevaart
Een ode aan Nik van Hoogstraten
Columnist en (lied)schrijfster)

Hagar Peeters
Een ode aan Arnold Berkhout
Dichteres en schrijfster

Ien Sluyters en Marjon Deul (Mainkunstenaars)
Een ode aan Jenny Smits
Beeldend kunstenaars

Jannah Loontjes
Een ode aan Jeannette Heijting
Schrijfster, dichteres en filosofe

Patrick van Haren
Een ode aan Yangdan Go en Eva Murk
Beeldend kunstenaar

Petra van Dam
Een ode aan Gijs van den Brink
Verhalenvertelster

Stein en Wessel Koning (Ikwilgraffiti)
Een ode aan Bram en Marjon de Vries, Emma en Thomas Wempe en Perez Dalloe
Graffitispuiters

Vincent Bijlo en Mariska Reijmerink
Een ode aan Brigitte en Guido Bindels
Cabaretier, schrijver en columnist (Vincent) en zangeres en componiste (Mariska)

Deze pagina is een onderdeel van: