Nieuws

Landelijke Kiezersdag groot succes

30 augustus 2012

Afgelopen zaterdag 25 augustus vond de 1e Landelijke Kiezersdag plaats voor mensen met een licht verstandelijke beperking. In het Binnenhof in Den Haag kwamen ongeveer 130 enthousiaste deelnemers bij elkaar om zich voor te breiden op de Tweede Kamer verkiezingen van 12 september. De Landelijke Kiezersdag was een groot succes.

De dag begon bij ProDemos waar verschillende workshops over politiek te volgen waren. Ook waren er rondleidingen over het Binnenhof en mochten de deelnemers een kijkje nemen in de Ridderzaal en de Tweede Kamer. Er werd geoefend met stemmen en er kwam een debat met zes verschillende partijen.

Henk van Gerven (SP), Mona Keijzer (CDA), Jetta Klijnsma (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks), Frank Wassenberg (PVDD) en Herman Wegter (ChristenUnie) gingen het debat met elkaar aan. Door middel van rode en groene kaarten kon het publiek laten weten of de politici te moeilijke woorden gebruikten.

VGN-voorzitter Hans Schirmbeck zat in de jury die de 'beste politicus eenvoudig praten' mocht kiezen.  "Het mooie was  dat politici hun standpunten makkelijk moesten verwoorden, anders kleurde de zaal rood van de stemkaarten. Hun boodschap werd daardoor voor iedereen, met of zonder beperking, duidelijker. We hebben als jury dan ook gezegd dat het voor alle mensen prettig zou zijn als ze altijd zo helder zouden praten." Herman Wegter (ChristenUnie) won de prijs voor 'beste politicus eenvoudig praten'. En  Maurice de Hond maakte de uitslag van het oefenstemmen bekend. Als het aan de deelnemers ligt, wordt de SP de grootste partij.

Toegankelijke informatie over de verkiezingen

Mensen met een licht verstandelijke beperking of andere mensen die liever eenvoudige taal lezen, kunnen zich via de website www.stemjijook.nl voorbereiden op de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Deze website laat ook een beeldverslag van de kiezersdag zien. Verder zijn hier de standpunten van de politieke partijen terug te vinden. De website bevat praktische informatie over waarom stemmen belangrijk is, welke politieke partijen er zijn en hoe het stemmen werkt.

Televisie

De NTR zendt op zondag 9 september om 17.00 uur op Nederland 2 een verkiezingsspecial uit, met de titel Stem jij ook? In deze uitzending is te zien hoe drie hoofdrolspelers zich voorbereiden op de verkiezingen.

 

 

Deze pagina is een onderdeel van: