Nieuws

LVB’ers en politiek ontmoeten elkaar in Den Haag

23 augustus 2012

Zeven politieke partijen gaan op 25 augustus 2012 op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) het debat met elkaar aan. Onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven (oud-voorzitter van de Tweede Kamer) gaan zij spreken in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw over thema’s als wonen, zorg, werk & inkomen. De politici worden uitgedaagd hun standpunten in begrijpelijke taal te verwoorden. Mensen met een licht verstandelijke beperking kunnen vragen stellen aan politici.

Mona Keijzer (CDA), Henk van Gerven (SP), Pia Dijkstra (D66), Jetta Klijnsma (PvdA), Linda Voortman (GroenLinks) en Herman Wegter (CU) voeren het woord namens hun partij. Aan het einde van de middag wordt de ‘beste politicus eenvoudig communiceren’ gekozen.

Slotdebat
Het debat is het slotdebat van de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Nederland telt ongeveer 1.7 miljoen mensen boven de 18 met een licht verstandelijke beperking of moeilijk lerenden. Voor deze mensen is het vaak lastig om de partijprogramma’s te begrijpen, politieke debatten goed te volgen en tot een stemkeuze te komen. Doel van de Landelijke Kiezersdag is om hen voor te bereiden op de verkiezingen van 12 september 2012.

Naast het debat kunnen zij deelnemen aan workshops en rondleidingen. Hier komen vragen aan de orde als: Waarom is stemmen belangrijk? Hoe werkt stemmen praktisch? Op wie zou ik kunnen stemmen? Ook mogen zij oefenen met stemmen in een stemhokje en met stembiljetten. Na het debat maakt Maurice de Hond bekend hoe de Tweede Kamer er volgens de deelnemers uit zou zien. De Landelijke Kiezersdag is een initiatief van LFB, Platform VG, MEE Nederland en ProDemos.

Voor degenen die niet (kunnen) komen naar de Landelijke Kiezersdag is alle informatie over de verkiezingen, stemmen en de politiek terug te vinden op www.stemjijook.nl

Ook zendt de NTR zondag 9 september 2012 van 17.00 – 17.50 uur op Nederland 2 een verkiezingsspecial uit met de titel Stem jij ook? Onderdelen van deLandelijke Kiezersdag komen hierin terug.

Klik hier voor het programma van de Landelijke Kiezersdag

De Landelijke Kiezersdag wordt mede mogelijk gemaakt door

SPZ, Fonds verstandelijk gehandicapten, VGN, NSGK en VSBfonds.

Deze pagina is een onderdeel van: