Nieuws

Livestream Talkshow 'LVB doet mee' over LVB en de Strafrechtketen

Leestijd: 3 minuten
02 november 2020

Op 30 oktober vond de Livestream Talkshow 'LVB doet mee' plaats rond het thema 'Mensen met een lvb zijn oververtegenwoordigd in de strafrechtketen. Hoe voorkomen we dat?'. Deze Talkshow is nu terug te kijken op YouTube.

Film 'Met lef & liefde'

Voorafgaand aan de talkshow op 30oktober is de film 'Met lef en liefde' vertoond. In deze film worden Jens, Nathalie, Maria en Dennis gevolgd. Zij hebben een licht verstandelijke beperking (LVB). Zij wonen op een locatie van een zorgaanbieder, maar willen net als iedereen gewoon een huis, een baan en zelf keuzes over hun leven kunnen maken. Documentairemaker Julia von Graevenitz volgde een jaar lang deze vier jongeren in hun weg richting zelfstandigheid. En die is vol hobbels en obstakels. ‘Met Lef en Liefde’ maakt inzichtelijk hoe moeilijk het is voor mensen met een LVB om hun plek te vinden in de samenleving. Bijvoorbeeld om een baan te vinden die bij je past of woonruimte waar je zelfstandig kan gaan wonen met ambulante hulp.

Livestream Talkshow

Aan de vertoningen van de film 'Met lef en liefde' zijn vier Livestream Talkshows gekoppeld. De premiere van de film was tijdens de eerste Livestream Talkshow 'LVB doet mee' vanuit de De Duif in Amsterdam. Thema  van deze talkshow was: Wat kunnen we in de samenleving aanpassen om het voor mensen met een LVB makkelijker te maken? Thema  van de tweede Livestream Talkshow was: 'Welke zorg en begeleiding hebben mensen met een LVB nodig?'. De derde talkshow ging over het thema participatie en deze vierde en laatste talkshow over de strafrechtketen.

De VGN steunt samen met de Opbouw, de gemeente Rotterdam, de gemeente Utrecht en de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid dit initiatief van Turning Point. 

LVB doet mee

Eind september is ook het platform 'LVB doet mee'  live gegaan. Op dit platform is een groot aantal korte filmpjes te vinden, waarin professionals uit de zorg, het onderwijs, politie, justitie, gemeenten, maar ook ervaringsdeskundigen uitleggen wat ervoor nodig is om   gewoon mee kunnen doen wanneer je een LVB hebt. De filmpjes zijn een schat aan informatie voor iedereen die meer wil weten over dit thema.

Foto van Maartje van der Rijt
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maartje van der Rijt

Deze pagina is een onderdeel van: