Nieuws

Marjolein Willemsen wint Ds. Visscherprijs

31 maart 2014

Marjolein Willemsen heeft de Ds. Visscherprijs gewonnen voor haar proefschrift over de genetische oorzaken van verstandelijke beperkingen. Deze prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een ‘uitermate waardevolle dissertatie’. Er is een geldbedrag aan verbonden van 10.000 euro.

In haar proefschrift schrijft Willemsen dat bij meer dan de helft van de mensen met een verstandelijke beperking de oorzaak onduidelijk is. Daardoor is het moeilijk om in te spelen op bijkomende problemen in gezondheid en gedrag. Door nieuwe technieken zijn de mogelijkheden voor genetische diagnostiek echter in een stroomversnelling geraakt.

Willemsen paste deze technieken toe bij 253 mensen met een ‘onverklaarde’ verstandelijke beperking. Dit heeft geleid tot het vaststellen van nieuwe en bekende genen die betrokken zijn bij het ontstaan van verstandelijke beperkingen. Volgens Willemsen kan het percentage verklaarde verstandelijke beperkingen nu toenemen van 50 naar 75 procent.  Het onderzoek van Willemsen vond plaats binnen het consortium ‘Sterker op Eigen Benen’, een samenwerking tussen Pluryn, Dichterbij, Siza en Radboudumc.

Twee andere genomineerden ontvingen beiden een tweede prijs ter waarde van drieduizend euro. Dat zijn: Gerda de Kuijper (Rijksuniversiteit Groningen), voor haar proefschrift over het gebruik van antipsychotica bij gedragsproblemen en Wietske van Oorsouw (Radboud Universiteit Nijmegen) voor haar proefschrift over het scholen van begeleiders.

De jury bestond uit prof.dr. Bea Maes, prof.dr. Henny van Schrojenstein Lantman – de Valk, prof.dr. Petri Embregts, prof.dr. Robert Didden (voorzitter), dr. Sandra Mergler, drs. Paul Goderis (bestuurslid Ds. Visscherfonds) en drs. Ruud Geus (jurysecretaris).

In totaal werden veertien proefschriften ingediend met een grote verscheidenheid aan onderwerpen.

De prijs is een initiatief van het Ds. J.A. Visscherfonds in samenwerking met het tijdschrift NTZ en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum BV.

Meer informatie over de prijsuitreiking, zoals het juryrapport, de samenvattingen van de dissertaties en de presentaties van de genomineerden, zijn te lezen op www.ntzonline.nl (Ds. Visscherprijs).

portretfoto van Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning