Nieuws

Minder keuze voor cliënten door bezuiniging vervoer

10 oktober 2012

"Welke oplossingen we ook bedenken, de keuzemogelijkheid voor cliënten zullen verminderen door de bezuinigingen op het vervoer voor mensen met een beperking", aldus bestuursvoorzitter Gerard Gerding van de Gemiva-SVG Groep in een brief aan cliënten en vertegenwoordigers. De kosten van het vervoer naar dagbesteding van alle cliënten van Gemiva-SVG bedragen op dit moment 10 miljoen euro. Kosten die nu bijna volledig worden vergoed, maar waar de gehandicaptenzorginstelling vanaf 1 januari 2013 nog maar 4,5 miljoen van terug ziet.

Afgelopen zomer heeft de VGN namens de instellingen in de gehandicaptenzorg een kort geding aangespannen tegen deze forse bezuiniging uit het Lenteakkoord. Helaas hebben we dat verloren, maar volgens ons heeft de rechtbank zich gebaseerd op cijfers die niet representatief zijn voor de gehandicaptenzorg. Daarom zijn we in hoger beroep gegaan. Deze rechtszaak vindt op 18 oktober plaats.


Naar oplossingen zoeken

Ook cliënten en cliëntenorganisaties hebben afgelopen zomer geprotesteerd tegen de bezuiniging op het gehandicaptenvervoer. Gerard Gerding: "We hopen dat de VGN deze procedure met succes voert en dat er in Den Haag aandacht is voor de protesten van cliënten. Tot nu toe lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer echter voor deze forse bezuiniging te zijn en is die per 1 januari 2013 opgenomen in de rijksbegroting. Dat dwingt ons om nu oplossingen te gaan zoeken."

Doordat de kosten van vervoer tot nu toe bijna volledig werden vergoed, was het mogelijk om veel verschillende vormen van dagbesteding te ontwikkelen. Daardoor had de cliënt veel vrijheid in het kiezen van een dagbestedingslocatie. "Die ruimte wordt hoe dan ook begrensd", aldus Gerding. "Dat noodzaakt ons alternatieven of activiteiten op een andere plaats aan te bieden. Onze medewerkers zullen de komende maanden nadenken over mogelijke oplossingen. Dat doen ze samen met cliënten. Waarschijnlijk weten we pas in januari of februari meer over de maatregelen die nodig zijn en hoe we die willen invoeren. Vast staat dat we dit zorgvuldig willen doen. Dat kost tijd. We reserveren daarom geld voor een overgangsperiode."

Bron: Gemiva-SVG Groep/VGN