Nieuws

Mini symposium ‘Een ervaring rijker!?’

28 november 2013

Op woensdag 27 november heeft in de Theaterdinersalon De Avenue in Breda het mini symposium ‘Een ervaring rijker!?’ plaatsgevonden. Het symposium belichtte het fenomeen ervaringsdeskundigen in de verstandelijk gehandicaptensector. Daarnaast werd er afscheid genomen van Will Rijvers, die de afgelopen veertig jaar in uiteenlopende functies Zuidwester van dienst is geweest.

Velen kennen Will als een daadkrachtige regiomanager, doortastend cliëntvertrouwenspersoon en onverstoorbare coach van de Ervaringsdeskundigen van Zuidwester. De cliënt en zijn rechten stonden bij Will altijd hoog in het vaandel. Dat weerspiegelde zich ook in het programma van het mini symposium, waarin met een aantal deskundigen de toekomst en het bestaansrecht van de ervaringsdeskundigen in de zorg belicht zijn. De discussie werd gevoerd vanuit verschillende perspectieven: van het ontstaan via ervaringen in andere sectoren langs de verwachtingen en de positionering in de zorg tot de hedendaagse praktijk.

Tijdens dit mini symposium verwelkomden wij onder andere mr. Jan van der Kruis, mede initiatiefnemer voor de opleiding tot ervaringsdeskundige, voormalig voorzitter Raad van Bestuur van Dichterbij en naamgever van de Jan van der Kruis Prijs, welke is ingesteld om mensen te motiveren de brug te slaan tussen onderzoek en praktijk en daarmee de positie van mensen met een verstandelijke beperking en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Bevlogen vertelde hij het verhaal van zijn eerste aanraking met ervaringsdeskundigheid, namelijk een slecht Nederlandssprekende Poolse familie die op zoek was naar kinderopvang voor hun kind in Nederland en hoe de, met de zijn familie bevriende, Poolse Ula haar hielp in het chaos van instanties.

Daarnaast heeft Carola Franken, fulltime ervaringsdeskundige bij Yulius (GGZ), haar ervaringen gedeeld. Een zware drugsverslaving en het niet hebben van onderdak hebben haar ervaringen gebracht die zij nu professioneel als medewerkster met anderen mag delen. Maar dat blijkt niet zonder slag of stoot te gaan; collega’s moeten heel erg wennen aan de “cliënt” in hun professionele team.

Frits van Duijnhoven, docent en projectleider van de opleiding Ervaringsdeskundigheid aan de Fontys Hogeschool, en de ervaringsdeskundigen van Zuidwester, Diana Seegers, John de Poorter, Kevin de Milde en Melvin van Sorge, leverden een aanvullende bijdrage in interviewvorm. Frits stelde het viertal voor publiek allerlei vragen over hun taken en ervaringen bij Zuidwester.

De middag werd afgesloten met een gezellige borrel.

Deze pagina is een onderdeel van: