Nieuws

Moet jij tussen 1 januari en 1 april 2018 je beroepsregistratie in gang zetten?

18 december 2017

Ben jij een professional met een mbo-diploma of een niet afgeronde hbo- of wo-opleiding? En werk jij op 31 december 2017 op hbo-niveau in de jeugdhulp en/of jeugdbescherming? Dan is het belangrijk dat je tussen 1 januari en 1 april 2018 een aanvraag indient voor beroepsregistratie bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). 

Doe je werkzaamheden waarvoor je volgens het Kwaliteitskader Jeugd geregistreerd moet zijn? Dan moet je je registreren bij het SKJ. Het is daarbij belangrijk dat je het volgende weet:

  • Je moet dan bij het SKJ tussen 1 januari en 31 maart 2018 jouw registratieaanvraag indienenMaar let op: Je hebt dus maar drie maanden om gebruik te maken van dit recht! Als je te laat bent, kun je geen gebruik meer maken van de overgangsregeling en moet je een lang scholingstraject door om je alsnog te kunnen registreren. Daarom sturen we je nu alvast deze aankondiging. SKJ beoordeelt de aanvraag en keurt deze in de meeste gevallen goed. Na goedkeuring ben je geregistreerd.

Als je je registreert wordt er van je verwacht dat je in de eerste herregistratieperiode (5 jaar gerekend vanaf het moment van registreren) voldoet aan een van de volgende eisen: 

  • Je rondt een traject Erkenning Verworven Competenties (EVC-traject) met goed gevolg af. In dit traject toon je aan dat je beschikt over de competenties die nodig zijn om je taken goed uit te voeren. In de loop van 2018 zal dit EVC-traject beschikbaar zijn. Je kunt dus niet meteen na registratie starten met een EVC-traject. Dit is geen probleem omdat de herregistratieperiode 5 jaar duurt. SKJ zal je in 2018 informeren over het EVC-traject.

    Of:
  • Je rondt de opleiding Hogere Sociale Studies sociaal werk profiel jeugd (HSS sw profiel jeugd) met een diploma af. Deze opleiding kun je (in deeltijd) volgen bij een hogeschool bij jou in de buurt. 

Voor professionals die geregistreerd zijn in het BIG-register verandert er niets.

Wat moet je doen?

Vanaf 1 januari 2018 moet je je registreren via Mijn SKJ

Meer informatie?

In de interactieve handreiking 'Beroepsregistratie en herregistratie: wat vraagt het van jou?' is op eenvoudige manier na te gaan voor welke professional welke (her)registratie-eisen van toepassing zijn. Ook is een PDF beschikbaar met Veelgestelde vragen. 

Alle informatie is ook te vinden op de website van Stichting Kwaliteitsregister Jeugd of neem contact op met Maarten Hüttner.

Maarten Hüttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner

Deze pagina is een onderdeel van: