Nieuws

Netwerkbijeenkomst in het teken van crisiscommunicatie

12 december 2012

Crisiscommunicatie, dat was het onderwerp van gesprek tijdens de netwerkbijeenkomst die de VGN dinsdagmiddag voor communicatiecollega's organiseerde. Meer dan tachtig communicatiecollega's ontmoetten elkaar en luisterden aandachtig naar drie presentaties over een crisis binnen een instelling in de gehandicaptenzorg. Daarnaast kregen zij tips and tricks hoe om te gaan met de media.

Oscar Winter (Prinsenstichting), Wolter Knijff (Cordaan) en Marjoleyn Vreugdenhil ('s Heeren Loo) gaven een presentatie over een crisis waar zij in de praktijk mee te maken hebben gehad. Hun belangrijkste leerpunten: bepaal je strategie, houd daaraan vast en wees regisseur van je eigen boodschap.

Hoe om te gaan met de media?
Tijdens een workshop van Peter van der Maat, interim-communicatiemanager bij de VGN, kregen communicatiecollega’s de volgende tips mee.

  • In het geval je wordt geïnterviewd voor de camera: ben je bewust van de achtergrond. Ga bijvoorbeeld niet in een ruimte staan waar het heel rommelig is.
  • Zorg ervoor dat de camera jou goed in beeld heeft. Kijk bijvoorbeeld niet tegen de journalist op, blijf op gelijke hoogte.
  • Neem geen woorden van de journalist over. Als hij ‘slordigheden’ gebruikt in zijn vraag, neem dit woord dan niet over.
  • Investeer in een goede relatie met de journalist.

In de presentatie in de bijlage leest u hoe de ideale (crisis)woordvoerder eruit ziet en vindt u tien basisregels voor crisiscommunicatie.

Speeddaten
Behalve de presentaties en de workshop over crisiscommunicatie, was er natuurlijk ook ruimte om met elkaar te netwerken (speeddaten).

De VGN kijkt terug op een geslaagde netwerkdag!