Nieuws

Op weg naar het Knoop Gala

12 december 2013

Paul de Leeuw volgt op tv, in de week voor Kerst, zes artiesten en een Haags raptrio met een verstandelijke beperking. Allemaal hebben ze een muzikaal talent. Paul haalt op zijn eigen wijze het beste in ze naar boven. In de serie is te zien dat mensen met een verstandelijke beperking over zoveel meer talenten beschikken dan we denken.

Elke aflevering werkt toe naar een grote verrassing: een ontmoeting met een gelauwerde artiest. En daar blijft het niet bij, want de hoofdpersoon mag met hem of haar optreden op het Knoop Gala 2013. In het Circustheater in Scheveningen ligt de rode loper voor ze klaar en wacht een uitzinnige zaal en één van de beste orkesten ter wereld: het Metropole Orkest.  Het Knoopgala 2013 wordt aansluitend aan deze serie, op Eerste Kerstdag, uitgezonden.

Maandag 16 december: Danny Smorenburg en K3
Danny Smoorenburg (26) zingt het liefst de hele dag door. Hij heeft al een eigen cd en dat brengt de nodige vrouwelijke fans met zich mee. Danny daarentegen heeft maar oog voor één dame: Josje van K3. Hij is gek op Studio 100, daarbij heeft K3 een speciaal plekje in zijn hart. In de veronderstelling dat hij gaat optreden, reist hij samen met Paul naar België. Maar in plaats van op te moeten treden, ontmoet hij daar Josje. Zij vertelt hem dat hij samen met K3 mag optreden op het Knoop Gala.

Dinsdag 17 december: Ron Gloudemans en Claudia de Breij
Ron Gloudemans (28) is bijzonder muzikaal: hij acteert, zingt, schrijft teksten en componeert muziek. Daarnaast speelt hij al vanaf zijn achtste in een orkest. Ron is ook groot fan van cabaret en bezoekt regelmatig shows in het theater. Paul verrast Ron als hij hem meeneemt naar Utrecht om te shoppen. In de winkel verschijnt ineeens Claudia de Breij die Ron uitnodigt om samen met haar op te treden op het Knoopgala.

Woensdag 18 december: Peetjie Engels en het Metropole Orkest
De Limburgse Peetjie Engels (34) speelt al jaren klarinet en zit inmiddels ook bij de Harmonie. Doordeweeks werkt ze als klassenassistent op een basisschool. Ook doet ze aan fitness. Paul doet fanatiek een lesje mee. 's Avonds tijdens het komen krijgt ze een verrassing van haar Harmonie, die haar muzikaal uitnodigt voor het Knoop Gala.

Donderdag 19 december: Daan Kettelarij en Van Velzen
De 23-jarige Daan Kettelarij is blind en speelt al vanaf zijn vijfde piano. Dit heeft hij zichzelf geleerd. Hij werkt bij een theater en speelt in de band Knock Out. Daarnaast is Daan groot fan van FC Utrecht en gaat hij regelmatig naar wedstrijden toe. Dit keer gaat Paul met hem mee naar FC Utrecht en daar wacht hem een grote verrassing: hij wordt uitgenodigd om op het Knoop Gala op te treden met Van Velzen.

Vrijdag 20 december: Rapattack en Glennis Grace
Rapattack bestaat al een aantal jaar en is voortgekomen uit een muziekproject van theaterwerkplaats Eskalibur (onderdeel van Middin). Wij zijn dus supertrots op Deborah, Frans en Fabian van het Haagse raptrio Rapattack. Deborah is een echt podiumbeest, Frans is het muzikale genie en Fabian is de menselijke beatboxer. Inmiddels hebben ze al vele nummers, die ze regelmatig ten gehore brengen. Paul brengt een bezoekje aan alle drie, maar ook Glennis Grace verschijnt ineens. Zij vertelt hen dat ze samen met haar mogen optreden op het Knoop Gala.

Maandag 23 december: Mijke van de Molengraft en Chantal Janzen
Mijke van de Molengraft (23) werkt op twee scholen en in haar vrije tijd gaat ze het liefst stijldansen, tennissen of piano spelen. Dit laatste doet ze al vanaf haar vierde jaar. Ze speelt ook regelmatig in het verpleeghuis van haar opa. Paul wil wel een balletje met Mijke slaan en verrast haar als de scheidsrechter niemand minder dan Chantal Janzen blijkt te zijn. Chantal nodigt Mijke uit om een duo met haar te vormen op het Knoop Gala.

Dinsdag 24 december: Harm de Ruiter en Jeroen van der Boom
De 32-jarige Harm de Ruiter is een grote muziekliefhebber met een passie voor gitaar spelen. Hij is de trotse eigenaar van vier gitaren en speelt in twee bands: United by Music en Inner Simplicity. Voetballen doet hij ook graag en Paul gaat met hem mee naar een training. Paul neemt nog een extra speler met hem mee die een uitnodiging voor het Knoop Gala bij zich heeft. Maar dat is niet zomaar een speler, blijkt al snel: het is Jeroen van der Boom.

Woensdag 25 december: Knoop Gala 2013
Vanuit het Circustheater in Scheveningen presenteert Paul de Leeuw het Knoop Gala 2013. De zes artiesten en het Haagse raptrio treden op met hun idolen, muzikaal begeleid door het Metropole Orkest. Gastheer achter de schermen is Ferry Doedens. Net zoals in de twee eerdere edities van het Knoopgala (2009 en 2011) maken de kijkers kennis met het werk van Fonds Verstandelijke Gehandicapten. In het kader van 'Geef talent de kans!' krijgen kijkers de mogelijkheid om donateur te worden van het fonds.