Nieuws

Oproep VGN aan Kamer: Gehandicaptenzorg kan niet zonder voldoende beschermingsmiddelen

16 april 2020

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over het beleid van het coronavirus. In een brief aan de Kamer vraagt de VGN opnieuw om de benodigde beschermingsmiddelen en testen beschikbaar te stellen aan de gehandicaptenzorg, zodat zorgprofessionals én cliënten goed beschermd zijn tegen een besmetting met het coronavirus. Mocht de anderhalve-meter-samenleving straks zijn intrede doen, dan is de gehandicaptenzorg graag bereid om deze uitdaging aan te gaan. Maar ook dan is goede bescherming een randvoorwaarde om stappen te kunnen zetten.

tweede kamer foto van boven

In een sector waar nabijheid essentieel is, is het moeilijk om afstand te houden. Dit gaat niet en daarom zijn de beschermingsmiddelen en het kunnen testen ook zo noodzakelijk. In een brief aan de Kamer vraagt de VGN aandacht voor de gehandicaptenzorg en er vanmiddag bij de minister De Jonge op aan te dringen dat:

  • er voldoende persoonlijke middelen en testen ter beschikking zijn voor de gehandicaptenzorg én dat de gehandicaptenzorg ook een beroep mag doen op ‘ijzeren reserve’ voor noodgevallen.
  • het nieuwe testbeleid en het afwegingskader persoonlijke beschermingsmiddelen op een uniforme wijze in heel Nederland wordt uitgevoerd.

U vindt de brief in de bijlage.