Nieuws

Plaatsvooriedereen.nl helpt dienstverleners aansluiten bij mensen met een LVB

27 januari 2022

Om mee te zorgen dat iedereen gewoon kan meedoen in de samenleving, is het belangrijk dat dienstverlening toegankelijk is. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) is dat nu vaak niet het geval. Hoe kunnen dienstverleners, zoals gemeentes, beter aansluiten bij mensen met een LVB? Om hierbij te helpen is plaatsvooriedereen.nl gelanceerd: een website vol handvatten en inspiratie voor inclusieve, passende dienstverlening.

homepage plaatsvooriedereen.nl foto's en tekst plaats voor iedereen
De homepage van de website www.plaatsvooriedereen.nl. Ervaringsdeskundigen wijzen je de weg!

Je ziet niet aan mij dat ik een verstandelijke beperking heb. Daarom overvragen mensen me vaak.

Een van de ervaringsdeskundigen die haar verhaal doet op plaatsvooriedereen.nl

Als ik gebeld wordt door bijvoorbeeld een enquêtebureau en ze praten even op me in, zit ik soms opeens vast aan een duur abonnement.

Een van de ervaringsdeskundigen die zijn verhaal doet op plaatsvooriedereen.nl

Plaats voor iedereen

www.plaatsvooriedereen.nl is bedoeld voor alle dienstverleners, zoals gemeentes en maatschappelijke organisaties die plaats willen maken voor iedereen. De website geeft achtergrondinformatie, praktijkvoorbeelden en handige tools die helpen met de vraag: Hoe maak ik de communicatie en dienstverlening van mijn organisatie inclusiever?

Op de website wijzen ervaringsdeskundigen je de weg. In korte video's vertellen zij over hun verstandelijke beperking en hun ervaringen met dienstverleners. De site geeft ook tips om in contact te komen met deze doelgroep. Dit is namelijk één van de belangrijkste manieren om te ontdekken of dienstverlening goed aansluit.

Ten slotte lees je op de website praktijkvoorbeelden van andere dienstverlener, bijvoorbeeld het plan "Kijk op LVB" van de gemeente Rotterdam. Door ervaringen uit te wisselen kunnen organisaties leren van elkaars successen, valkuilen en geleerde lessen.

Passende dienstverlening voor 1.1 miljoen mensen

Passende dienstverlening is essentieel om onze droom en visie te kunnen behalen dat Nederland voor 2030 een samenleving is waarin iedereen gewoon kan meedoen.

Uit onderzoek blijkt dat meedoen nu niet vanzelfsprekend is voor mensen met een LVB, waarvan er naar schatting (SCP) ongeveer 1.1 miljoen zijn in Nederland. Onze maatschappij is namelijk complex en snel, wat voor problemen kan zorgen. Dienstverlening speelt hierin een belangrijke rol: moeilijk te begrijpen informatie of brieven kunnen voor problemen zorgen, of lastige websites waar je zaken digitaal moet regelen. Iets meer alertheid en sensitiviteit voor een LVB kan veel problemen voorkomen. plaatsvooriedereen.nl is bedoeld om dienstverleners hierbij te helpen.

Een coalitie van gedreven organisaties

Deze website is ontwikkeld met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Muzus en VGN trokken samen op met een coalitie van enthousiaste en gedreven partners, om de behoefte te onderzoeken, input te leveren en vervolgens de website te ontwikkelen. Deze partners zijn: de LFB, VNG, Divosa, Humanitas DMH, Middin en de gemeenten Amersfoort, Amsterdam, Hardenberg, Leeuwarden, Utrecht en Zwolle. 

Wil jij met jouw organisatie ook meedenken en meedoen? Of heb je een praktijkvoorbeeld dat je graag wilt delen? Laat het ons weten en sluit je aan bij onze beweging! Mail naar www.plaatsvooriedereen.nl.

Ik ben wel eens in contact geweest met de politie. Niet omdat ik een boefje ben, maar omdat ik psychisch niet lekker in mijn vel zat. Zij zagen me lopen, stelden geen vragen en pakten me op als 'verwarde man'.

Een van de ervaringsdeskundigen die zijn verhaal doet op plaatsvooriedereen.nl

Behandel iemand zoals je zelf behandeld wil worden. Misschien zelfs met een tikkeltje extra zorg.

Een van de ervaringsdeskundigen die zijn verhaal doet op plaatsvooriedereen.nl
Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: