Nieuws

Rapport over proefstemmen goed geland bij burgemeesters

23 februari 2021

Ervaringsdeskundige Freek Felet kijkt tevreden terug op het moment dat hij Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en VNG-voorzitter, het rapport over het proefstemmen op 11 februari kon overhandigen en toelichten. Met veel energie vatte Freek zijn persoonlijke bevindingen en de aanbevelingen uit het rapport samen. Met een afsluiting die Van Zanen raakte: “Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen stemde slechts 45% van de kiesgerechtigde mensen met een beperking. Dat moet hoger. Als ik het kan, kan iedereen het!”

Freek Felet overhandigt rapport Proefstemmen aan Jan van Zanen

De voorzitter van de VNG luisterde aandachtig naar de punten die Freek uit het rapport haalde. Over het belang van tenminste één laag werkblad per stemlokaal, voldoende verlichting, goede belijning voor visueel gehandicapten en de beschikbaarheid van een mal waarmee mensen met een motorische stoornis toch keurig het gewenste vakje kunnen roodkleuren. “Ik wil u ook vragen om uw collega’s er op te wijzen dat wij goede begeleiding op prijs stellen. Bijvoorbeeld dat het gewoon over mag, als er iets mis gaat en er een ongeldige stem dreigt.”

Van Zanen beloofde Freek dat hij het rapport actief zal delen met zijn 355 collega-burgemeesters. “Het worden spannende, meerdaagse verkiezingen, waar we nog heel wat werk aan hebben. Deze ervaringen en aanbevelingen zijn zeer nuttig en ik zorg er voor dat ze in alle Nederlandse gemeenten bekend worden.”

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven

Deze pagina is een onderdeel van: