Nieuws

Toegankelijk stemmen: Nog een hele klus!

24 februari 2021

Op donderdag 11 februari konden mensen met een beperking gaan proefstemmen in Brouwerij de Prael in Den Haag. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door Ipse de Bruggen, LeerZelfOnline en de Gemeente Den Haag.
Zelf heb ik, Freek Felet, een lichamelijke beperking en ben ik afhankelijk van een rolstoel. Ik was erg benieuwd of ik erin slaagde om zelfstandig te gaan stemmen.

Proefstembureau

 
Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw 

Toen ik aankwam met de rolstoeltaxi stond ik al gelijk voor de eerste uitdaging. Er lag nog veel sneeuw op het toegangspad naar de brouwerij. Ik schatte in dat het mij zou lukken om zelfstandig naar de ingang te rijden. Helaas, had ik het niet goed ingeschat en kwam ik vast te zitten. 
Gelukkig stond er een hele aardige meneer bij de ingang die gelijk een schep ging halen. Na het wegscheppen van sneeuw en veel duwen en trekken kwam ik uiteindelijk binnen. 


Proefstemmen 

Bij binnenkomst werd ik vorstelijk ontvangen. Er was een echt stemlokaal ingericht met alles er op en er aan. Er waren stemhokjes, stempassen, de bekende rode potloodjes en er zaten twee aardige dames van de gemeente Den Haag achter de ontvangsttafel. Vanwege het coronavirus waren er looplijnen uitgezet en werd je erop geattendeerd dat je je handen moest ontsmetten. 
Toen ik bij de stemtafel aan kwam liep ik tegen het eerste probleem aan. Je moet zelf een rood potloodje uit een doosje halen. Door mijn spasme vlogen er zeker vier potloodjes over de tafel.  

Gelukkig waren de paden van het stemlokaal erg breed, waardoor ik gemakkelijk naar een stemhokje kon rijden. Al snel zag ik een stemhokje met een blad dat lager was dan de andere stemhokjes. Een lager stemblad is cruciaal voor mensen in een rolstoel. Toen ik het stembiljet had opengevouwen kwam ik gelijk voor de volgende uitdaging. Wat zijn dat kleine priegel vakjes, zeg! 
Bij het aankruisen heb ik per ongeluk ook het hokje er onder aangekruist en was mijn stem dus ongeldig. 
Als dit op 17 maart bij het echte stemmen gebeurt kan ik een nieuw stembiljet vragen. 
Ook het netjes opvouwen van het stembiljet en het deponeren in de stembus was voor mij een grote uitdaging. 
Ik adviseer de overheid om het toe te staan dat mensen met een beperking hulp krijgen in het stemhokje. 

Kieskompas

Na het proefstemmen kon ik plaatsnemen achter een laptop. Op die laptop kon ik kennismaken met het Kieskompas van LeerZelfOnline. Het kieskompas is een toegankelijke stemwijzer waarin Steffie de dingen goed aan je uitlegt. In het kieskompas krijgen mensen met een beperking dezelfde stellingen te zien als in de reguliere stemwijzer. Steffie kan de stellingen voorlezen en legt moeilijke woorden uit. 
Het Kieskompas is een fantastisch hulpmiddel voor mensen met een beperking die zich willen voorbereiden op het stemmen. Het kieskompas is mede ontwikkeld door bewoners van Ipse de Bruggen  

Ik heb een fantastische dag gehad en ik weet nu precies wat ik kan verwachten tijdens het echte stemmen op 17 maart! 

Freek Felet
Freek Felet Externe

Deze pagina is een onderdeel van: