Nieuws

Regeldruk irriteert de gehandicaptenzorg hardnekkig

24 maart 2023

VGN-directeur Theo van Uum vraagt aandacht voor de aanhoudende regeldruk in de gehandicaptenzorg, het 'steentje in zijn schoen' dat heel hardnekkig irriteert. Ondanks pogingen om te te vereenvoudigen, blijven de administratieve lasten hoog. Hij roept gemeentes daarom op om de druk te verlagen.

Administratieve lasten
Illustratie gemaakt door Sylvia Weve

Frustraties vermijdbare kosten

De administratieve lastendruk in de langdurige zorg is de de afgelopen vijf jaar gestegen tot boven de 30 procent. Vooral in het sociaal domein (Wmo en Jeugdwet) zijn de administratieve lasten hoog. Zo zorgen verschillende systemen in 342 gemeenten voor frustraties en miljoenen aan vermijdbare kosten. In een blog voor Skipr vraagt Van Uum zich af hoe lang we ons dit nog kunnen veroorloven als Nederlandse samenleving.

Concrete verbetervoorstellen voor centrale regie

Van Uum roept gemeentes op om de druk te verlagen door bijvoorbeeld een landelijk productenboek en dezelfde verantwoordingstaal. Of door het contracteringsniveau op te schalen, met centrale regie. 'Dán kun je spreken van vernieuwend verantwoorden.'

Zicht op vooruitgang

Van Uum schrijft dat hij binnenkort weer met de minister praat over de problematiek, de schade, de schande, de oplossingen en de (veel te trage) vooruitgang die we boeken. Zijn oproep: 'Maak het niet moeilijker dan nodig.' 

We werken met maatschappelijke middelen en zetten ons dagelijks in voor kwetsbare doelgroepen. Laat ons dat dan ook doen en maak het niet moeilijker dan nodig.

Theo van Uum - directeur Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland
Theo van Uum
Wil je meer weten?
Neem contact op met Theo van Uum