Nieuws

Samenwerking Werkpad en UWV Apeldoorn

23 juli 2014

Anderhalf jaar geleden startte de pilot 'Nieuw zicht op werk'. Een samenwerkingsproject tussen UWV Apeldoorn en Werkpad BV* met als doel om mensen met een visuele beperking te plaatsen in betaalde arbeid. Werkpad is is een specialistisch, landelijk opererend re-integatiebedrijf van Bartiméus, Kentalis en de Koninklijke Auris Groep. De lopende pilot richt zich op kandidaten uit de Gelderse Stedenvierkant, Zwolle en Hengelo. Margo van den Bor, werkzaam als arbeidsconsulent bij Bartiméus en Christaan Dobma, arbeidsdeskundige bij UWV Apeldoorn, vertellen over hun ervaringen met deze pilot.

De pilot startte in november 2012 met een kick-off bijeenkomst voor alle uitvoerenden bij Bartiméus in Ermelo. Christiaan Dobma van het UWV vertelt over deze kick-off: "Dat was een goede start die heel verhelderend werkte. Naast dat het een leuke kennismaking was met de professionals van Bartiméus en Werkpad, kreeg ik beter inzicht in de impact van een visuele beperking op het dagelijkse leven. Ik merkte dat ik sterk uitging van onmogelijkheden. Maar door goede voorlichting van Bartiméus ben ik me er bewust van geworden dat er met een juiste begeleiding en voorzieningen heel veel mogelijk is." Ook gaf de simulatie hem nieuwe inzichten. "Tijdens een ervaringswandeling ondervond ik even hoe het is om weinig tot niets te zien. Ik botste zelfs tegen dingen aan." Deze praktijkervaring en de opgedane kennis heeft er voor gezorgd dat ik voor cliënten met een visuele beperking goed in staat ben om de mogelijkheden en onmogelijkheden in te schatten. Het UWV wil reële arbeidsperspectieven bieden."

Margo van den Bor vult aan: "De samenwerking is prettig. We hebben korte lijnen en de voorzieningen voor slechtziende en blinde cliënten kunnen na overleg snel worden ingezet op de werkplek. Ook de werkgeveradviseurs van het UWV verstrekken goede adviezen en tips over reële plaatsingsmogelijkheden." Margo is trots op het resultaat tot nu toe: 12 re-integratietrajecten met kans op plaatsing in werk, drie kandidaten hebben een betaalde job en twee hebben een arbeidsovereenkomst met proeftijd. "We zijn blij voor hen. Die banen, daar is het ons tenslotte allemaal om te doen!"

Ook Christiaan Dobma is tevreden over het samen optrekken in het project. "De arbeidsconsulenten van Bartiméus zijn gedreven en deskundig. Onze samenwerking kenmerkt zich door respect voor elkaars werk en expertise. Het samen sparren met en over cliënten én het denken in oplossingen werkt verrijkend. In heb in ieder geval veel geleerd!"

Instroom in deze pilot is nog mogelijk tot 1 oktober 2014.

* Werkpad is een dochteronderneming van Bartiméus, Kentalis en de Koninklijke Auris Groep en onderhoudt een sterke band met deze organisaties.

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: