Nieuws

Severinus branchewinnaar ‘Goede BHV praktijken’

11 november 2013

In het boekje 'Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp' bundelde VeiligheidNL een kleine vijftig voorbeelden van BHV-organisaties. Op woensdag 6 november werd zorgorganisatie Severinus met haar idee voor buurthulp uitgeroepen tot branchewinnaar in de categorie Zorg. In Alphen aan de Rijn nam Severinus de prijs in ontvangst, te midden van de winnaars uit andere beroepssectoren.

Het boekje is een landelijk initiatief van VeiligheidNL, Octaaf en TNO. Het geeft handvatten en een overzicht aan mogelijkheden, kennis en ervaring om hulp bij nood te organiseren. Leren van elkaar is hierbij het uitgangspunt. Voor de uitgave van dit boekje verzochten zij organisaties in Nederland om in te dienen hoe zij hun noodhulp hebben georganiseerd.

Helpende hand
Preventiemedewerker Riny van de Pol van Severinus vertelt: “Wij dienden ons initiatief ‘buurthulp de Berkt en Kromstraat’ in als good-practice. Buurthulp is ontstaan uit het idee van Juan Defesche, preventiemedewerker bij Severinus. Er was altijd al een goede band met de buurtbewoners. We wisten dat de buren in geval van nood zeker de helpende hand zouden bieden. Maar Juan realiseerde zich dat hierin ook een gevaar school: bij een calamiteit zou de goedbedoelde hulp ongestructureerd zijn en was het risico op chaos groot.”

Breed draagvlak
Met een breed draagvlak binnen Severinus en veel medewerking vanuit de brandweer en gemeente Veldhoven, benaderde Severinus de voorzitters van de actieve buurtpreventieteams De Berkt en Kromstraat. Riny vervolgt: “Wij vroegen hen of wijkbewoners bereid zijn om bij een calamiteit binnen Severinus hun hulp georganiseerd aan te bieden. Dit voorstel werd door de buurten meer dan enthousiast ontvangen. Gezamenlijk keken we naar de wijze van alarmering, herkenning, instructies, oefening en continuïteit. Maar we keken ook naar wat Severinus voor de buurt kan betekenen, zoals het aanbieden van haar AED’s en opvang bij calamiteiten. Zo ontstond een sterk en goed geïnformeerd buurtteam.”

Reactie jury
Reactie van de jury, zoals in het boekje staat weergegeven: “De jury heeft grote waardering voor het delen van kennis en het inspelen op bestaande betrokkenheid. Mede hierdoor is Severinus verkozen tot branchewinnaar in de categorie Zorg.” Riny besluit: “Georganiseerde buurthulp is een initiatief dat aandacht verdient. Gezien de waardering hiervoor binnen Nederland wordt dit zeer waarschijnlijk ook elders ingezet. We zijn bijzonder trots dat we tot branchewinnaar zijn verkozen. Een mooie pluim op het werk van de betrokkenen van de buurthulp!”

Deze pagina is een onderdeel van: