Nieuws

Severinus slaat bij calamiteiten handen ineen met wijkbewoners

18 maart 2013

Burgerhulp werd de afgelopen jaren in Nederland een begrip. Bij een calamiteit bieden burgers op straat spontaan hun hulp aan. Burgerhulp is in de eerste minuten bij een incident of ongeval vaak cruciaal. Zorginstelling Severinus vond het hoog tijd om georganiseerde Buurthulp toe te voegen aan de succesvolle samenwerking met het Buurtpreventieteam in de wijk De Berkt. Het is het eerste initiatief in Nederland dat wordt ondersteund door de VGN en het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV).

Severinus is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Veldhoven. De woonhuizen van de cliënten staan midden in de wijk. Doordat de cliënten van Severinus veelal niet beschikken over (voldoende) zelfredzaamheid, nam Severinus het initiatief om georganiseerde Buurthulp op te richten. Ze zocht hiervoor de samenwerking met de gemeente Veldhoven, de brandweer en het Buurtpreventieteam de Berkt. Het doel? Elkaar helpen bij (ernstige) calamiteiten in de buurt.

Win-winsituaties
Geraline Leusink, voorzitter Raad van Bestuur Severinus, legt uit: “Severinus beschikt over een goed georganiseerde en getrainde bedrijfshulpverleningsorganisatie. Om nog beter voorbereid te zijn, gaat Severinus de samenwerking met diverse partijen aan. Zo ontstaan er win-winsituaties. Onze nachtzorg fietst ’s nachts door de wijk en bij calamiteiten bij buurtbewoners slaan zij direct alarm. Daarnaast kunnen wijkbewoners gebruikmaken van onze AED-apparatuur en andere faciliteiten. Andersom staan buurtbewoners voor ons klaar om te helpen bij calamiteiten binnen Severinus. Een echte aanwinst voor zowel Severinus als de buurt!

Enthousiaste wijkbewoners
In woonwijk de Berkt meldden 80 wijkbewoners zich aan voor Buurthulp de Berkt. Op 13 maart jl. vond er een slotbijeenkomst plaats waar de buurthulpverleners de laatste instructies kregen en een bezoek brachten aan enkele zorgwoningen. De wijkbewoners zijn erg enthousiast over dit initiatief. Remco Kuipéri, voorzitter Buurtpreventieteam de Berkt, vult aan: “Geheel in lijn met het toch wel bijzondere karakter van De Berkt , hield ik al rekening met een grote bereidheid om bij te springen bij eventuele calamiteiten. Door hier een duidelijke structuur in aan te brengen, zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van persoonlijke veiligheid. We keken met name hoe we de praktische kant konden invullen. Ik ben trots op het bereikte resultaat. Al hoop ik natuurlijk dat het nooit écht nodig zal zijn!”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lotte van Mierlo, medewerker Communicatie, 040-258 63 11, lotte.van.mierlo@severinus.nl

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen