Nieuws

Sociaal vergaderen: Trots met een grote glimlach

24 april 2019

Philadelphia is een mooi initiatief in Den Haag en omgeving gestart, namelijk 'sociaal vergaderen'. Veel van de deelnemers die Philadelphia ondersteunt, voelen zich helemaal op hun plek in de horeca. Ze zijn sociaal en zorgen er graag voor dat het hun gasten of klanten aan niets ontbreekt. Dit bracht Philadelphia op het idee om een pilot ‘sociaal vergaderen’ te starten samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en 7AM, een vergaderlocatie middenin in het centrum van Den Haag.

Elly Grevers, projectmanager sociaal vergaderen: “Philadelphia vindt het belangrijk dat iedereen die een afstand tot de arbeidsmarkt heeft, zijn of haar talenten kan ontdekken en ontwikkelen en mee kan doen in de maatschappij. We zijn pas gestart met deze pilot en ik zie al zo’n verandering bij de deelnemers. Ze doen mee in de maatschappij, ontwikkelen vaardigheden als gastheer of gastvrouw, leren andere mensen kennen en je ziet hun zelfvertrouwen groeien. Zij kunnen zichzelf verder ontwikkelen en mogelijk zelfs doorstromen naar betaald werk. 

Trots met een grote glimlach

Casper en Grace doen mee aan de pilot sociaal vergaderen. Grace vertelt enthousiast: “We doen de deur open, nemen de jassen aan, schenken koffie en thee in en maken een lekkere lunch. De mensen gaan vergaderen over moeilijke dingen en wij helpen ze met vrolijk zijn.” Ook Casper wil er wil iets over zeggen: “Er komen mensen van de ministeries. Soms mogen we ook iets zeggen in de vergadering”. Grace vertelt verder: ”Dat is spannend hoor, maar daarna ben ik best trots.”
Mark vertelt met een grote lach dat hij al 1,5 jaar op zoek is naar ander werk dan de dagbesteding: “Toen ik mee mocht met sociaal vergaderen naar 7AM werd ik wel blij. Ik mocht de kok helpen met koekjes bakken en leerde hoe het koffieapparaat werkt. Ik heb voor heel veel gasten koffie gemaakt. O ja, ik mag geen klanten zeggen, het zijn gasten. Ik mag nu twee dagen in de week daar werken. Ik heb daarvoor pas een contract getekend. Ik heb nu eindelijk een echte baan. Daar ben ik echt blij mee!”
Elly Grevers: “Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe onze deelnemers zich ontwikkelen, hun plek vinden en echt volwaardig meedoen in de maatschappij. Belangrijk is wel om te zorgen dat er altijd een vertrouwde plek is waar de deelnemers op terug kunnen vallen. In Den Haag werkt het team van deelnemers die de sociale vergaderingen verzorgen vanuit Philadelphia locatie ‘Gewoon Binck’.  Dat is hun vaste plek waar zij gesprekken met hun werkbegeleider hebben, waar ze even een kop koffie kunnen drinken en hun verhaal kunnen doen. Zelfs als het even niet zo lekker gaat, kunnen zij hier meewerken op een groep tot ze weer ‘werkfit’ zijn. ”

De toekomst is sociaal

Bij 7AM vergaderen vooral ministeries die zelf ook invulling moeten geven aan de banenafspraak. Het ministerie van BZK is aan het bekijken naar mogelijkheden om sociaal vergaderen onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld door in het reserveringssysteem per vergaderlocatie een vinkje weer te geven waar sociaal vergaderen mogelijk is. Dit moet ervoor zorgen dat sociaal vergaderen een reguliere optie wordt in het beschikbare aanbod en dat de kansen op de arbeidsmarkt van mensen met een arbeidsbeperking groter worden.

Dianne van der Veen
Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: