Nieuws

Symposium 'Toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen – elke stem telt!'

19 februari 2019

Op vrijdagmiddag 15 maart organiseren de gehandicaptenzorgorganisaties Reinaerde, ASVZ, Philadelphia en Syndion een symposium over het recht om te stemmen voor mensen met een beperking. In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vragen de organisaties aandacht voor dit thema. Omdat er regelmatig vragen over zijn, hebben de organisaties onderzoek gedaan en aan mensen met een beperking zelf maar ook aan hun omgeving (begeleiders, familieleden) gevraagd wat hun kennis is rondom stemrecht en tegen welke problemen ze aanlopen. Ook Victor Molkenboer, burgemeester van Woerden, en Boris van der Ham, voorzitter van de VGN, nemen actief deel aan de bijeenkomst.

“Mijn nichtje staat onder curatele.
Die mag toch niet stemmen?”

Maar dat klopt niet. In Nederland mag iedereen van 18 jaar en ouder stemmen. Dus ook als iemand onder curatele staat. Dit is in 2008 afgesproken. We zijn nu 11 jaar verder.

Tijdens de bijeenkomst laten de organisaties u zien en horen wat cliënten, familieleden begeleiders weten over het stemrecht van mensen met een beperking. Maar ook wat er beter kan. Dat doen ze in gewone taal. En samen met mensen met een beperking.
Onderwerpen die aan bod komen, zijn:

  • Wat heeft het onderzoek van de organisaties opgeleverd?
  • Wat kunnen gehandicaptenorganisaties doen?
  • Wat kunnen politieke partijen verbeteren? 
  • Hoe kan het stemmen voor mensen met een beperking verbeterd worden?

Voor wie is het symposium?

Ervaringsdeskundigen, begeleiders, bestuurders in de gehandicaptenzorg, politici en iedereen die geïnteresseerd is in dit thema, is van harte welkom! Vanaf 12.45 uur staat de koffie/thee klaar! Het programma begint om 13.15 uur en duurt tot ongeveer 15.15 uur.

Sprekers

Victor Molkenboer is burgemeester van de gemeente Woerden. Voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen sprak hij met mensen met een beperking. Hij heeft zich bij de gemeenteraadsverkiezingen hard gemaakt voor hulp in het stemhokje. Helaas kon dit door regels vanuit de wet niet door gaan. Victor Molkenboer komt vertellen over zijn ervaringen.

Boris van der Ham is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Hij heeft in de Tweede Kamer gezeten. Boris vindt gelijke behandeling van mensen met een beperking belangrijk. Toen hij in de Tweede Kamer zat heeft hij een wetsvoorstel gedaan om dit op te nemen in de Grondwet.

Nieuwsgierig geworden?

Kom dan 15 maart naar ASVZ De Lingebolder!
Koningin Emmalaan 85, 4141 EB Leerdam
Meldt u wel eerst even aan bij secretariaatbestuurszaken@reinaerde.nl
Kent u andere mensen die misschien ook willen komen? Stuur de uitnodiging dan door.

Wil je meer weten?
Neem contact op met Dianne van der Veen

Deze pagina is een onderdeel van: