Nieuws

Therapieboekjes voor lvb'ers

25 september 2015

Therapie aan mensen met een (licht) verstandelijke beperking vraagt om specifieke deskundigheid. Zo merkte Christien van ’t Hof, vaktherapeut bij expertisecentrum Advisium, in gesprek met cliënten dat er altijd metaforen ontstaan: ‘Metaforen maken het makkelijker om te praten over trauma’s en problemen’. Christien schrijft een serie boekjes gebaseerd op dit principe. Het tweede deel is vanaf vandaag online te lezen.

Met de serie therapieboekjes willen we laten zien op welke manier onze professionals cliënten met een (lichte) verstandelijke beperking helpen met hun problemen. De boekjes gaan over seksueel misbruik, hechtingsproblemen, (vecht)scheiding en omgaan met een beperking. De cliënt gaat samen met de therapeut aan de slag, om het probleem te verhelpen óf om de cliënt en zijn omgeving ermee om te leren gaan. De (vak)therapeuten van Advisium leveren op deze manier een bijdrage aan het verwerkingsproces van de cliënt en diens kwaliteit van leven.

Therapieboekje ‘De boom met de korte wortels’

Graag presenteren we nu het tweede deel van de serie: ‘De boom met de korte wortels’.

Een boekje om jongeren te helpen die een (licht) verstandelijke beperking hebben en hechtingsproblemen. Om hun eigenwaarde te vergroten en hun soms moeilijke gedrag te verklaren. Christien heeft zich laten inspireren door het verhaal van één van haar cliënten. Tijdens de therapie is de metafoor ‘De boom met de korte wortels’ ontstaan. Met het verhaal hoopt Christien ook andere jongeren met hechtingsproblemen te kunnen helpen. Hen in te laten zien dat zij niet alleen ‘anders’ maar vooral bijzonder zijn.

Ben je benieuwd? Het boekje is nu voor iedereen te lezen op onze website!

Christien schreef ook een blog over het gebruik van metaforen.

Expertisecentrum Advisium is onderdeel van de ’s Heeren Loo Zorggroep

 

Deze pagina is een onderdeel van: