Nieuws

Vaccinatieprogramma tegen Griep en Pneumokokken

15 juni 2020

De jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen griep is weer van start gegaan. Juist in deze tijd waarin we te maken hebben met het Coronavirus is het belangrijk om aan het vaccinatieprogramma deel te nemen. In oktober en november krijgen ongeveer 6 miljoen mensen weer een uitnodiging van de huisarts om de griepprik te komen halen, waaronder mensen met een beperking. Voor de cliënten die zij ingeschreven bij een huisarts moet de zorginstelling de griepvaccinatie verzorgen. Dit jaar wordt aan mensen tussen de 73 en 79 jaar tegelijkertijd een vaccinatie tegen pneumokokken aangeboden.

Wit dekbed

Door het coronavirus is het belangrijk om de meest kwetsbare mensen te beschermen tegen pneumokokken. Vooral  mensen van 70 jaar en ouder hebben een grotere kans op een ernstig verloop van COVID-19 en pneumokokkeninfectie. Daarom heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om volwassenen van 73 tot en met 79 jaar met voorrang te vaccineren tegen pneumokokken. De vaccinatie tegen het pneumokokkenvirus kan tegelijk met het griepvaccin worden gegeven. Wel moeten beide vaccins apart worden besteld. Ook zijn deze pneumokokken vaccins groter dan de griepvaccins en worden er hogere eisen gesteld aan de koeling. De handreiking voor het nieuwe pneumokken vaccinatieprogramma is als bijlage aan dit artikel toegevoegd.

Alle informatie over deze vaccinatieprogramma’s, nieuwsbrieven downloads en een e-learning voor medewerkers vindt u op de website van het SNPG   

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn