Nieuws

VG 2.0: cliënten willen wel

02 november 2012

Organisaties die internet toegankelijk willen maken voor mensen met een verstandelijke beperking, stuiten vaak op weerstand bij begeleiders en familieleden. ‘Dat is niets voor hem’, zeggen zij. Of: ‘Daar is hij te dom voor.’

Dat vertelden verschillende sprekers op de netwerkbijeenkomst Technologie en Inclusie, die op 1 november werd gehouden bij ‘s Heeren Loo in Amersfoort. De bijeenkomst was georganiseerd door de Coalitie voor Inclusie. Belangrijker dan het bouwen van een infrastructuur of een eigen website, blijkt het werken aan de deskundigheid van de medewerkers.

Cliënten willen wel, is ieders ervaring. Sterker nog, zeker jongeren met een lichte verstandelijke beperking weten vaak meer van computers dan hun begeleiders. Inmiddels blijken ze ook op verschillende plaatsen te worden ingezet bij het bijscholen van medewerkers, of als hulpdienst voor cliënten.

Peter Balk en Axel Bosters, cliënten van Amerpoort, werken ook mee bij programmeren voor Klikik.nl, de toegangspoort voor de mediatheek van Amerpoort. Die mediatheek met beeldmateriaal dat geschikt is voor mensen met een beperking komt eind van het jaar online. Cliënten kunnen met behulp van Klikik hun eigen favorieten vastleggen.

Een voorproefje is al mogelijk, legt Rob Winkel van Amerpoort uit. Ga naar www.klikik.nl, ga met het pijltje naar het tweede scherm, kies het middelste icoon, en je komt bij de prachtige animaties over Marianne, gemaakt door Anita Scheerders, ook een cliënt van Amerpoort. Deze filmpjes staan ook op YouTube, legt Winkel uit, maar mensen die niet kunnen lezen, kunnen ze daar moeilijk vinden.

Inmiddels zijn ook vrijwilligers actief bij het mediawijs maken van mensen met een beperking. In Zeeland worden hun activiteiten begeleid door Zeeland 2.0 (zeelandtweepuntnul.nl). ‘Het concept is heel eenvoudig’, zegt projectmanager Daniëlle Teclegiorgis. ‘De vrijwilligers krijgen een training over sociale netwerken, van vier dagdelen. Daarna gaan ze met hun laptop of tablet naar cliënten.’ Het project wordt binnenkort vanuit MEE uitgerold over Nederland, onder de noemer NL 2.0.

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: