Nieuws

VG Hackathon levert prachtige innovatieve zorgoplossingen

14 april 2018

Voor het eerst sloegen mensen met een verstandelijke beperking, zorgaanbieders én het bedrijfsleven tijdens de eerste landelijke VG Hackathon de handen ineen om innovatieve zorgoplossingen mogelijk te maken die écht passen. Organisatiegrenzen en concurrentieverhoudingen werden overboord gegooid. Dit resulteerde in 35 deelnemende zorgorganisaties en 30 innovatieve oplossingen in de zorg die op 13 april tijdens zijn gepresenteerd. De grote winnaars: Koraal, Abrona en Bartiméus. De publieksprijs ging naar Philadelphia Zorg.

Winnaars

De winnaar Koraal ging een grote uitdaging aan: hoe kunnen we de belevingswereld van mensen met een licht verstandelijke beperking meenemen in het gebruik van onze taal? Het team bedacht de ZieMij app, een virtuele en gepersonaliseerde vertaler. De vinding was goed voor een geldbedrag van € 15.000. De tweede prijs (€ 10.000) ging naar Abrona met ‘Betere mondzorg voor onze cliënten’, een technologische poetscoach, die verbale en visuele ondersteuning geeft bij het poetsen. Bartiméus ontving de derde prijs (€ 5.000), dankzij de ‘EyeEyeKapitein’, een oplossing voor bewoners voor wie lezen en schrijven een uitdaging vormen. Dit is een dienst die bewoners zelf gepersonaliseerde audioberichten biedt, digitale assistentie en gebruikers in staat stelt zichzelf in te schrijven voor activiteiten. Philadelphia Zorg ging met de publieksprijs naar huis. Dit team bedacht een app die de inzet van technologie voor mensen met een licht verstandelijke beperking meer eigen regie geeft over hun financiële zaken.

Slechts het begin

De VG Hackathon maakte veel energie los. De deelnemende teams werkten met de zorgorganisaties en het bedrijfsleven tegelijkertijd een week lang aan een innovatieve oplossing. Deze energie was duidelijk voelbaar tijdens ‘Demoday’ in het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Op twitter was #vghackathon de hele middag trending topic.

Na de bekendmaking van de winnaars werden alle bestuurders op het podium bij elkaar gebracht door Erik Gerritsen, secretaris-generaal op het ministerie van VWS. Met behulp van zijn vlogcamera werd het commitment van iedere bestuurder vastgelegd, zodat de ideeën ook na de VG Hackathon onder de aandacht blijven en afspraken kunnen worden nagekomen.

Voor meer informatie zie www.vghackathon.nl of mail naar pers@vghackathon.nl

Noortje Smit lachend
Wil je meer weten?
Neem contact op met Noortje Smit

Deze pagina is een onderdeel van: