Nieuws

VG-innovators, bestuurders en stakeholders samen voor innovatie

01 april 2019

Hoe zorgen we ervoor dat we innoveren maar niet allemaal hetzelfde wiel aan het uitvinden zijn? Deze vraag stelden enkele innovators binnen de gehandicaptenzorg zichzelf. En zo ontstond het netwerk de VG-Innovators; om samen de innovatieve kracht te bundelen. Na enkele bijeenkomsten en de VG-Hackaton is het tijd om de balans op te maken. Dat gebeurde samen met bestuurders, stakeholders en de innovators op donderdag 28 maart op grote hoogte in het bestuurscentrum van de Rabobank in Utrecht.

Michel van Schaik, directeur innovatie Rabobank, opende de bijeenkomst. “We staan voor een uitdagende transformatie. Een krapte op de arbeidsmarkt en technologische ontwikkelingen waarmee we te maken hebben. Innoveren is daarom noodzakelijk om toekomstbestendig te blijven.” Directeur VGN, Frank Bluiminck vulde aan, “Ik ben hoopvol en positief gestemd over innovatie. Maar technologie is geen doel op zich. Het is een hulpmiddel om kwaliteit van leven te verbeteren. Vriendschappen, familie, werk en vrije tijd maken het leven. Technologie helpt hierbij en dat is in de zorg niet anders.”

Inspiratie uit andere branches

Voordat de aanwezigen met elkaar in gesprek gingen, inspireerden Machiel Tiddins, senior directeur Albert Heijn online, en Maarten Korz, innovatie manager Rabobank, met wat zij in hun branches ervaren. De vraag van klanten verandert niet zozeer maar vooral de manier waarop klanten hun producten of diensten kopen of ontvangen. We willen alles makkelijker en sneller. Het advies? Blijf testen en ontwikkelen en werk samen met partners om aan de wensen van de klant te kunnen voldoen.

Open Space

Tijdens de open space bespraken we twaalf door de zaal gekozen thema’s zoals gamification en VR, implementatie methodieken, innovatie en personeel en arbeidsmarktproblematiek. Op grote flappen werden de resultaten aan de hand van verwachte impact en verwachte investering geclusterd.

Uitdaging

Secretaris-generaal VWS, Erik Gerrtisen sloot af. “Innoveren is ingewikkeld en toch maken we hele goede stappen binnen de gehandicaptenzorg. We zijn verder dan andere sectoren Daarom moeten we het meer hebben over hoe ver we al zijn. Waar staan we? Wat kunnen we al aan elkaar beschikbaar stellen. Het is niet eenvoudig dus help elkaar om grote vraagstukken klein te maken. Ga concrete stappen zetten. Dat is de uitdaging om samen nog verder te komen.”

Scoop

Aan de woorden van Erik Gerritsen werd direct gehoor gegeven. Tweede prijs winnaar tijdens de VG hackaton Abrona, had een scoop en liet de technologische poetscoach zien. Dit apparaat geeft verbale en visuele ondersteuning bij het tandenpoetsen. En ook de winnaar van de VG hackaton, Koraal, deelde dat zij mooie stappen maken met de ontwikkeling van hun innovatie ZieMij. Deze applicatie zet moeilijke brieven om in begrijpelijke taal. Dit zijn al mooie resultaten!

Sam van den Brink
Wil je meer weten?
Neem contact op met Sam van den Brink