Nieuws

Visio tekent samenwerkingsovereenkomst met LUMC en Elvea

17 december 2013

Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, gaat samenwerken met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Elvea. Door de samenwerking ontstaat er laagdrempelige, toegankelijke en zichtbare ketenzorg.

Koninklijke Visio en Elvea, gespecialiseerd in het testen en aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden, zijn voortaan gezamenlijk in het LUMC aanwezig tijdens spreekuren voor aandoeningen aan het netvlies. Op deze manier worden slechtziende patiënten zo snel en persoonlijk als mogelijk geholpen. “De patiënt krijgt een eenduidig advies voor het meest optimale zorgpad,” zegt prof. Nicoline Schalij-Delfos van het LUMC.

Aanwezig in het LUMC
“Als arts wil je dat een patiënt met een visuele beperking zo goed als mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren", zegt prof. Schalij-Delfos. “Doordat Visio en Elvea een combispreekuur in het LUMC hebben, kunnen we de patiënt direct verder helpen. Het laagdrempelige karakter biedt patiënten toegankelijke en efficiënte zorg. Ook de afstemming tussen Visio, Elvea en het LUMC over patiënten wordt zo eenvoudiger, efficiënter en kwalitatief beter.”

“Visio richt zich op de revalidatie van slechtziende en blinde mensen,” zegt Paul Verburg, directeur bij Visio in Zuidwest-Nederland. “Door samen met Elvea een spreekuur aan te bieden in het LUMC kunnen wij slechtziende patiënten direct het juiste revalidatieproces aanbieden. De patiënt hoeft op deze manier ook maar één keer zijn verhaal te vertellen. De oogarts verwijst een patiënt met een visuele beperking voor advies of een hulpmiddel naar het combispreekuur van Elvea en Visio.”

Optische hulpmiddelen
“Elvea concentreert zich op het traject rondom bijzondere optische hulpmiddelen”, zegt dr. Anton Verezen van Elvea. “We adviseren patiënten in de keuze van een hulpmiddel, verzorgen de aanvraag procedure bij de zorgverzekeraar en vervaardigen het hulpmiddel. Het low-vision (=slechtziendheid) onderzoek vindt plaats op de polikliniek door een in low-vision gespecialiseerde optometrist. Maar een hulpmiddel wordt alleen een succes als ook de begeleiding in het gebruik en de nazorg goed is. Dat is een zeer groot voordeel van de samenwerking op de polikliniek van het LUMC.”