Nieuws

Website over zorg voor extreem obese cliënten

28 november 2012

Volgens het CBS is het aandeel Nederlanders met ernstig overgewicht sinds de jaren tachtig meer dan verdubbeld. Ook de Nederlandse zorgverlener krijgt steeds meer te maken met cliënten die extreem zwaarlijvig zijn. Omdat de zorg voor deze mensen op een aantal punten echt anders is, ontwikkelde LOCOmotion, Zwaartepunt en de Obesitas Vereniging met financiering van ZonMw een website waarop veel praktische informatie is te vinden.

Op de website www.bmi40plus.nl zijn diverse boekjes te vinden, bijvoorbeeld het Nieuwe HulpmiddelenBoekje met daarin BMI40+ informatie over een scala aan hulpmiddelen. Denk daarbij aan de breedte en de maximale belastbaarheid van bijvoorbeeld een douchestoel of tillift. En in het boekje vindt u tips voor mantelzorgers en professionele zorgverleners over adequate en ergonomisch verantwoorde zorg voor cliënten met extreem overgewicht. Daarnaast bevat het boekje een aantal speciale pagina’s waarin wordt uitgelegd hoe u extreem zware cliënten kunt helpen bij dagelijkse activiteiten zoals het opstaan of het verplaatsen in bed.

Een centrale plaats op www.bmi40plus.nl is ingeruimd voor films. Enerzijds over praktische vaardigheden (bijvoorbeeld steunkousen aantrekken), anderzijds ook over de emotionele achtergronden van het extreem zwaar zijn. Vragen als ‘wat heb je gedaan om af te vallen’ en ‘hoe komt het dat je zo dik bent?’ worden in de films door obese mensen zelf beantwoord. Daarmee zijn de films ook erg geschikt voor opleidingsdoeleinden.

Daarnaast zijn er grappige cartoons, diverse artikelen uit de vakbladen en een e-learning module te vinden op de website. Steeds met als doel het inhoudelijk ondersteunen van docenten, zorgverleners en mantelzorgers bij de zorg voor extreem zwaarlijvige cliënten.