Nieuws

Welke beroepen bieden de meeste kans op een baan?

11 februari 2015

De arbeidsmarkt in Nederland trekt weer wat aan in 2015. Voor het eerst in drie jaar groeit de werkgelegenheid licht. Maar in welke beroepen zijn de kansen op werk goed? En welke functies bieden daarentegen weinig perspectief? UWV zette ze op een rij in de notitie ‘Welke beroepen bieden kansen?’

Uit deze nieuwe analyse van UWV blijkt dat er op dit moment zo’n dertig beroepsgroepen zijn met knelpunten in de personeelsvoorziening. Het gaat met name om functies op middelbaar, hoger en wetenschappelijk beroepsniveau in de techniek, IT, onderwijs en in specifieke niches. Gewild zijn monteurs, gecertificeerde lassers, technisch tekenaars, calculators, programmeurs, docenten wis- en natuurkunde. Maar ook opticiens, registeraccountants, hoveniers en specialisten ouderengeneeskunde. Werkgevers hebben voor deze functies moeite om hun vacatures te vervullen of verwachten zelfs tekorten. Het beeld op de middellange termijn (2017-2019) is in grote lijnen hetzelfde, al verwacht UWV over enkele jaren ook krapte in de meer procestechnische beroepen en bij de productieplanners. Een volledig overzicht van de ‘meest gewilde beroepen’ vindt u in bijgevoegde notitie Welke beroepen bieden kansen” van het UWV.

Overschotberoepen

UWV heeft ook onderzocht in welke beroepen de kansen op werk lager zijn gemiddeld. Voor deze ‘overschotberoepen’ is het aanbod van werkzoekenden veel groter dan het aantal vacatures. Werkzoekenden die zoeken binnen deze beroepen doen er goed aan ook te kijken in andere beroepsrichtingen en (om)scholing te overwegen. Het gaat in veel gevallen om administratieve beroepen en functies binnen krimpende sectoren. Op elementair en lager niveau zijn de kansen minder goed voor wie aan de slag wil als receptionist, administratief medewerker, conciërge of medewerker facilitaire dienst. Op middelbaar en hoger niveau geldt dit voor secretaressen, boekhouders en financieel-administratief medewerkers. De toenemende digitalisering – in combinatie met de crisis – heeft er toe geleid dat veel van deze banen zijn verdwenen de afgelopen jaren. In de krimpsector zorg en welzijn verliezen met name veel helpenden, sociaal-cultureel werkers en leiders kinderopvang hun baan. In de snel digitaliserende verzekeringssector staat de functie van administratief medewerker verzekeringen onder druk.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: