Nieuws

Maak gebruik van scholingsvouchers voor werkzoekenden

24 augustus 2016

Heeft u medewerkers die op zoek zijn naar ander werk of moeten omzien naar ander werk? Medewerkers die hun kansen op (ander) werk willen vergroten met een opleiding of cursus? Dan kunnen zij gebruik maken van een scholingsvoucher van het UWV. De vouchers zijn beschikbaar voor alle werkzoekenden die op zoek moeten naar een andere baan of een andere baan willen. De vouchers zijn beschikbaar voor werkzoekenden met een WW-uitkering, werkzaam in loondienst of werkzaam als zelfstandige.

Een scholingsvoucher is een subsidie voor een opleiding waarmee werkzoekenden zich kunnen laten bij- of omscholen naar een ander beroep dat meer arbeidsmogelijkheden biedt, een zogenaamd kansberoep. UWV stelt deze scholingsvouchers beschikbaar.

Heeft u medewerkers die op zoek zijn naar ander werk of moeten omzien naar ander werk? Medewerkers die hun kansen op (ander) werk willen vergroten met een opleiding of cursus? Attendeer uw medewerkers dan op deze laagdrempelige regeling voor alle werkzoekenden in Nederland. De scholingsvouchers maken onderdeel uit van een pakket aan maatregelen van het ministerie van SZW om arbeidsmarktkansen voor werkzoekenden te vergroten. Een deel van de scholingsvouchers is speciaal geoormerkt voor (voormalige) werknemers uit de langdurige zorg. Hierbij de oproep om uw (voormalige) medewerkers te stimuleren vooral gebruik te maken van deze mogelijkheid. Dit kan tot eind 2017.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Aanvragers moeten geregistreerd staan of dienen zich te registreren als werkzoekende bij UWV. Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door het uploaden van het CV op de site werk.nl, of (in geval van WW-gerechtigden) door een uitkering aan te vragen.
  • Werkzoekenden vragen zelf een scholingsvoucher aan bij UWV (de werkgever kan dat niet voor ze doen).
  • UWV beoordeelt de aanvraag en toetst of de aangevraagde scholing opleidt richting een kansberoep (zie lijst met kansberoepen link).
  • De scholingsvoucher bedraagt maximaal € 2.500,- (incl. btw). Hogere bedragen zijn ook mogelijk, maar dan geldt de voorwaarde dat er een baangarantie van tenminste 6 maanden bij de nieuwe werkgever moet zijn.
  • De opleiding mag uiteraard duurder zijn dan € 2.500,-. Het resterende bedrag kan dan door de werknemer worden aangevuld.
  • De regeling heeft een looptijd tot 1 januari 2018.
  • De aanvraag voor de scholingsvoucher moet liefst voor de start, maar uiterlijk 14 dagen na de eerste opleidingsdag bij UWV binnen zijn.

Klik hier voor meer informatie.

Portretfoto Aart Bertijn
Wil je meer weten?
Neem contact op met Aart Bertijn

Deze pagina is een onderdeel van: