Werk mee aan de IT: webinars
We weten inmiddels dat we in de zorg steeds digitaler gaan werken en digitaler moeten werken. IT is daarbij het fundament voor iedere zorgorganisatie. Daarom hebben ActiZ en de VGN de handen ineen geslagen om tijdens webinars in de reeks 'Werk mee aan de IT' verschillende aspecten van digitaal werken uit te lichten. Op deze pagina vind je een overzicht van de webinars die al hebben plaatsgevonden en van de aankomende webinars.
2024
Werken aan IT 2: Nen7510, CER en NIS2 (4 juni 2024)
De druk om te voldoen aan verschillende regelgeving die te maken heeft men beveiliging van de IT wordt steeds groter. Hoe gaat een zorginstelling hier verstandig mee om?
Werken aan IT 1: zorgtechnologie (23 april 2024)
Steeds meer organisaties zijn bezig om zorgtechnologie te implementeren. Hoe pak je dit onderwerp aan? Waar dien je rekening mee te houden? Op welke manier kun je een implementatie succesvol vormgeven? Dit webinar geeft een inkijkje bij de praktijk.
2023
De nut en noodzaak van ICT architectuur (7 november 2023)
Werken onder architectuur blijkt voor veel mensen een vaag en relatief onbekend begrip, hoewel iedereen er wel ooit over heeft gehoord. Bij veel bedrijven waar je op de IT afdeling loopt hoor je “Wellicht moeten we maar eens gaan werken onder architectuur”. Wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld en wat heeft het voor nut? Of is het een modegril die ook wel weer overwaait? Is het eigenlijk wel een technisch verhaal of juist helemaal niet? Daarover ging dit webinar waarbij de deelnemers werden meegenomen in de overwegingen om architectuur georganiseerd te krijgen.
AVG (30 mei 2023)
Op donderdag 25 mei 2023 was de AVG 5 jaar van kracht. Je kunt de AVG zien als een extra verplichting maar ook als iets wat helpt om verstandig om te gaan met het gebruik van persoonsgegevens. De eisen zijn in principe stevig: een actueel verwerkingen register, verwerkersovereenkomsten met allerlei leveranciers, een proces om datalekken te behandelen, bewustwording van medewerkers enzovoorts.
Hoe richt je dat in zodat het vooral helpend wordt voor je organisatie? Er zijn geen ‘beste’ manieren, maar we kunnen wel van elkaar leren. Daarom presenteerde Ellen van Broekhoeven, jurist en FG van ZZG zorggroep tijdens het webinar een praktijkvoorbeeld hoe ZZG zorggroep dit heeft ingericht, dat we vervolgens gezamenlijk bespreken.
In de presentatie is ook gewezen op een DPIA Light model van ActiZ. Dit model is zeer zeker praktisch bruikbaar. Daarom hebben we deze hieronder (naast de replay en de presentatie) als bijlage toegevoegd. Voel je vrij om het breed te delen wanneer je het bruikbaar vindt.
Zorgtechnologie (25 april 2023)
Tijdens dit webinar vertelde Frank van de Leur (Programmamanager Zorgdomotica en Adviseur Informatievoorziening en ICT bij Pluryn) over zorgtechnologie en zorgdomotica. Welke techniek zet je wanneer in voor welke cliënten en welke voorwaarden creëer je dan voor adequate inzet (zoals beleid, afspraken, beheer)?
2022
De veranderende ICT organisatie (5 juli 2022)
Wat is het ideaalbeeld van een IT-afdeling binnen een zorgorganisatie en bereiken we dat beeld al? Wat zijn de actuele thema’s waarvan ondersteld wordt dat deze binnen de afdeling geregeld worden? En is dat mogelijk? Kortom, vraagt de ICT organisatie in de zorg om een verandering?
Bij deze vragen stonden we uitgebreid stil tijdens het webinar. Daarnaast keken we naar de rol van ICT binnen toekomstbestendige zorg. Maar ook naar cliëntgerichte zorg, innovatie en de verwachte trends. Hans Neijzen, informatiemanager bij Sherpa, vertelde over deze onderwerpen.
Webinar: Werk mee aan de IT: Veiligheid en ICT deel 2 (8 maart 2022)
Hoe ga je om met de processen over digitale veiligheid binnen jouw organisatie? Hoe leg je dat uit aan medewerkers, wie infomeer je nog meer en is de RvB ingelicht en aangehaakt? De impact kan immers groot zijn. Iedereen binnen de organisatie maakt gebruik van de systemen. We willen uiteraard dat dit veilig gebeurt. Welke bijdrage kan jij daaraan leveren?
Riny van de Pol, veiligheidskundige en functionaris gegevensbescherming bij Severinus, neemt je mee in dit onderwerp. Daarnaast stelt Severinus een boekje beschikbaar met achtergrondinformatie over de AVG en praktische tips om zorgvuldig met privacy om te kunnen gaan. Dit boekje is hieronder te downloaden.
2021
'Veiligheid en ICT' (9 november 2021)
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers optimaal en veilig kunnen werken? Op welke manieren bescherm je de gegevens van cliënten en zorg je dat de ICT beveiligd is tegen invloeden van buitenaf. Over deze en andere aspecten gaan we het hebben tijdens dit webinar. Leden van de VGN delen hun ervaringen op dit gebied.
'E-Health' (22 juni 2021)
Tijdens het webinar staan we stil bij het belang van E-Health. Wat verstaan we er onder, welke vormen en clasificering van E-Health zijn er en welke praktijkvoorbeelden kennen we al? Koraal, Philadelphia en InteraktContour delen geleerde lessen uit de praktijk. In het laatste deel van het webinar kijken we naar de faseringen (innovatie tot implementatie) en naar hoe we samen verder komen. Zodat u aan de slag kunt met E-Health of verder kunt waar u al begonnen bent. De presentatie van het webinar tref je onder de opname aan.
'Webinar Robotic Process Automation (RPA)' (11 mei 2021)
In dit webinar aandacht voor RPA: Robotic Process Automation. RPA automatiseert repetitieve processen en werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld op het gebied van administratie en IT-support.
'Toegang en identiteit' (6 april 2021)
Tijdens dit webinar gaan we verder in op de toegang en identiteit. Wat moet je als zorgorganisatie geregeld hebben om dit goed te laten verlopen? Hoe ga je om met uitzonderingssituaties en hoe waarborg je de veiligheid? Vanuit welke visie werk je? SGL-zorg en 's Heeren Loo delen hun ervaringen over dit onderwerp.
'Werk mee aan de IT: infrastructuur’ (25 januari 2021)
In dit webinar in de reeks 'Werk mee aan de IT in de VVT' vertelt zorgorganisatie Groenhuysen meer over hun verandertraject naar een nieuwe innovatieve ICT infrastructuur.
2020
'IT als fundament voor de toekomst'
Tijdens dit webinar over de basis IT structuur vertellen VTT-organisaties Livio en Saffier waarom en hoe zij hebben gezorgd dat hun netwerk toekomstproof is.