Nieuws

Zorgpersoneel krijgt vaccin nog voordat cliënten worden ingeënt

08 december 2020

Het personeel in de gehandicapteninstellingen zal worden gevaccineerd nog voordat de cliënten worden ingeënt. Dit is in overleg met het RIVM overeengekomen. Deze variant zal de vaccinatiecampagne nóg sneller en effectiever op gang brengen, was de afweging.

vaccinatie

Het personeel kan terecht op grote, centrale locaties voor een vaccinatie. Die snelheid in handelen komt ook tegemoet aan de eigenschappen van het Pfizer/BioNTech-vaccin, dat als eerste beschikbaar komt. Dit vaccin moet worden bewaard bij -70 graden en is maar vijf dagen houdbaar. Bovendien wordt het bewaard in partijen van 1.000 stuks, vaak veel meer dan er mensen wonen in individuele zorginstellingen.

Ringbescherming

Door de omkering vooraan in de rij – eerst personeel, dan cliënten – krijgen de bewoners ook meer veiligheid. Door deze ‘ringbescherming’ worden de meest kwetsbare mensen al in zekere mate beschermd, nog voordat zij zelf worden ingeënt.

Vaccinatiestraten

De VGN en haar leden werken intussen achter de schermen volop aan de logistieke vraagstukken die er nog liggen. Sommige VGN-leden bouwen inmiddels hun teststraten om tot vaccinatiestraten.

Tweede vaccin voor cliënten

Na het Pfizer/BioNTech-vaccin zal het Moderna-vaccin naar verwachting vanaf half januari worden ingezet om cliënten te vaccineren. Dit vaccin hoeft niet in de diepvries te worden bewaard. Van het Pfizer-vaccin krijgt Nederland eind dit jaar een miljoen doseringen. Hiermee kunnen in twee rondes 450.000 mensen worden gevaccineerd. Voldoende voor de 300.00 mensen die in verpleeghuis- en gehandicaptenzorg werken.

Foto van Johan van Ruijven
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan van Ruijven