1. De waarde van het netwerkperspectief

    Het netwerkperspectief is een informatiekundige visie op het vastleggen en beschikbaar stellen van gegevens voor de langdurige zorg en ondersteuning. In het netwerkperspectief staat centraal dat gegevens éénmalig worden vastgelegd en vervolgens beschikbaar worden gesteld bij een bron voor meervoudig gebruik. De gegevens zijn vindbaar en toegankelijk voor personen die hiervoor toestemming hebben. Door het netwerkperspectief te gebruiken worden gegevens inzichtelijk, wordt dubbel werk voorkomen en verbetert de samenwerking tussen zorgprofessionals en andere betrokkenen.

  2. Terugblik op de VGN netwerkdag 2024

    Hieronder vind je de presentaties van de VGN netwerkdag voor ICT adviseurs en de tekeningen van Getekend Verslag.

    AI in de zorg
  3. Succesvolle 3e Netwerkdag voor ICT-adviseurs gehandicaptenzorg

    We kijken terug op een succesvolle netwerkdag voor ICT adviseurs in de gehandicaptenzorg op vrijdag 17 mei. Op deze dag gingen ruim 100 deelnemers met elkaar in gesprek over onderwerpen als (technologische) innovatie, AI en informatieveiligheid. De dag begon met 2 plenaire inleidingen over innovatie (door Radzies Wagenvoorde van Ipse de Bruggen) en AI in de zorg (door André Dekker van Maastro), gevolgd door een debat met 5 softwareleveranciers. In 7 workshops zijn de deelnemers vervolgens dieper ingegaan op slim gebruik van data, medicatieoverdracht, informatieveilig gedrag, zorgdomotica, living lab en de Hume.

    Een zeer geslaagde dag, dankzij de deelnemers, de inleiders en de workshopbegeleiders!

    Getekende impressie van de netwerkdag
  4. HELP-T wint Actiz-VGN-WDTM innovatieprijs 2024

    Een manier om meer naar elkaar om te kijken en kwetsbare mensen en zorgverleners te ondersteunen.’ Dat was de hoofdreden voor de jury om de draagbare badge van HELP-T afgelopen donderdag tot winnaar uit te roepen van de ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs 2024. ‘De doorslag gaf dat HELP-T echt benadrukt met welke uitdagingen we te maken hebben in een vergrijzende samenleving. We moeten elkaar gaan helpen en meer naar elkaar omkijken, dat hebben we nodig in deze tijd’, aldus jurylid Sjim Romme.

    Foto met winnaar HELP-T
  5. Betere afspraken over verantwoordingsgegevens: KIK-V biedt kansen.

    Een recente verkenning toont aan dat er brede steun is voor de principes en werkwijze van KIK-V binnen de gehandicaptenzorg. In het programma KIK-V maken ketenpartijen samen afspraken over gegevensuitwisseling om te komen tot het stroomlijnen van de uitwisseling van kwaliteits- en bedrijfsvoeringsinformatie, beter afstemmen van nieuwe uitvragen en meer en beter hergebruik van gegevens. KIK-V zet in op duidelijkheid, afspraken en efficiëntie. Daarmee verbetert de uitwisseling van keteninformatie en de datakwaliteit en kunnen de administratieve lasten verminderen.

  6. Finalisten ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs bekend

    Wie gaat er vandoor met de ActiZ-VGN-WDTM Innovatieprijs 2024? ActiZ, VGN en de vereniging voor zorgtechnologie WDTM willen startups stimuleren die de zorgvernieuwing in de langdurige zorg kunnen versnellen. De vakjury heeft uit alle inzendingen vier finalisten geselecteerd die staan de trappelen om de zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken op te schudden. Deze vier startups met innovatieve oplossingen voor de langdurige zorg, mogen meedoen aan de pitchwedstrijd tijdens de Zorg & ICT Beurs op 11 april in Utrecht.

    ActiZ-VGN-WDTM innovatieprijs
  7. VGN kritisch op Sirm rapport geschat potentieel digitale zorg

    Recent heeft strategisch adviesbureau Sirm een onderzoek uitgebracht onder de titel Geschat potentieel digitale zorg. In het rapport concludeert Sirm dat passende inzet van digitale zorg bijdraagt aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg. Ook de VGN ziet veel mogelijkheden in het toepassen van digitale zorg. De door Sirm gekozen benadering staat echter ver af van de werkelijkheid in de (gehandicapten)zorg, wat voor de VGN aanleiding is om een kritische brief te sturen aan de opdrachtgever voor het onderzoek, het ministerie van VWS.

    4 ICT aanbieders an 2 zorgmedewerkers