-
Uitbreiding vergunningplicht Wtza
Op 24 september is de Verzamelwet VWS 2023 aangenomen door de Eerste Kamer. Eén van de onderwerpen binnen deze Verzamelwet is de uitbreiding van de vergunningplicht onder de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Deze uitbreiding van de vergunningplicht treedt in werking op 1 januari 2025. Dat betekent dat vanaf deze datum de vergunningplicht gaat gelden voor alle zorgaanbieders (met uitzondering van solisten) die zorg verlenen op grond van de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg.
-
Model toestemmingsformulier herzien
In 2019 heeft de VGN een handreiking privacy ontwikkeld met daarbij een model toestemmingsformulier. Sinds de inwerkingtreding van de AVG (2018) is er in de loop der jaren steeds meer kennis opgedaan. Op basis van deze kennis en nieuwe inzichten is het formulier aangepast.
-
Model privacyreglement herzien
Het modelprivacyreglement uit 2019 is herzien. Sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018 is er in de loop der jaren steeds meer kennis opgedaan. Op basis van deze kennis en nieuwe inzichten is het reglement op enkele onderdelen aangepast.
-
Update Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg
De VGN, ActiZ, de Nederlandse GGZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en NEVI Zorg hebben in 2022 gezamenlijk de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg (AIVG) herzien. In aanvulling hierop is de module ICT herzien en de module Geneesmiddelen ontwikkeld.
-
Bewaartermijnen
De VGN heeft een overzicht ontwikkeld van veel voorkomende bewaartermijnen in de gehandicaptenzorg.
-
Nieuws rondom de Wtza
Op donderdag 21 maart 2024 debatteerde de Tweede Kamer over de Verzamelwet VWS 2023. Op de agenda stond onder andere de vergunningplicht en de openbare jaarverantwoording. Hierover zijn amendementen ingediend. Op dinsdag 26 maart stemde de Tweede Kamer in met de Verzamelwet VWS 2023 en enkele amendementen. In dit bericht delen we de amendementen en vertellen we wat de uitkomsten en vervolgstappen zijn.
-
Vacature commissielid/waarnemend voorzitter Klachtencommissie Onvrijwillige Zorg (KCOZ)
Op grond van de Wet Zorg en Dwang (Wzd) zijn zorgaanbieders in de sectoren VG en PG verplicht om aangesloten te zijn bij een commissie die klachten beoordeelt over een specifiek aantal Wzd onderwerpen. De KCOZ is zo’n klachtencommissie.
Het betreft in hoofdzaak klachten over onvrijwillige zorgverlening. De klachtencommissie neemt daarover bindende besluiten. Klachten moeten op korte termijn worden beoordeeld, afhankelijk van de situatie binnen twee weken of binnen vier weken na ontvangst van de klacht. Ook kan de KCOZ gevraagd worden om in afwachting van de klachtbehandeling, een bepaald besluit of toepassing te schorsen. De KCOZ is ingesteld door VGN, ActiZ, Ieder(in), LSR, LOC en KansPlus. -
FAQ namen in cliëntendossiers en cliëntenportalen
Door digitalisering en social media vragen zorgorganisaties zich af hoe zij om moeten gaan met het opnemen van namen van medewerkers en medecliënten in (elektronische) cliëntendossiers en cliëntenportalen. De VGN heeft een FAQ ontwikkeld waarin antwoord wordt gegeven op veel gestelde vragen hierover. Bij de beantwoording van de vragen wordt een onderscheid gemaakt tussen het (elektronisch) cliëntendossier en het cliëntenportaal.