Achtergrond

Aan de slag met oplossingsgericht werken

30 september 2018

Binnen de gehandicaptensector wordt steeds meer oplossingsgericht gewerkt. Deze manier van werken gaat uit van wat iemand wèl kan. En cliënten voelen zich beter gehoord. Dat biedt dus heel veel mogelijkheden voor een prettige samenwerking, die uitgaat van de wensen en mogelijkheden van de cliënt. Er zijn dan ook twee nieuwe boeken uitgekomen over oplossingsgericht werken in de gehandicaptenzorg. Naast de overeenkomsten, zoals veel aandacht voor het gedachtengoed van werken naar oplossingen, zijn er uiteraard ook een aantal verschillen.

boeken publicaties vgn in boekenkast

Zo is Samen werkt het beter specifiek geschreven met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar zijn dan ook alle voorbeelden op gericht. Het is een echt boek vol theorie, achtergronden en voorbeelden. Goed geschreven en erg compleet. Je moet er dus wel echt even voor gaan zitten en het lijkt het meest logisch om dit boek te gebruiken bij een cursus of opleiding. De stijl is echter prettig en de voorbeelden zijn levendig.

In Hoofdstuk opgelost staat het oplossingsgericht werken voor mensen met hersenletsel centraal. Dat is erg prettig voor de medewerkers die (veel) te maken hebben met mensen hersenletsel en hun naasten. Het is een echt werkboek met ruimte voor aantekeningen en handige kaders. Daarnaast wordt je uitgedaagd om ook zelf een voorbeeld te bedenken uit je eigen leven om zo te ervaren hoe het werkt.

Het zijn beiden zeer geschikte boeken om mee aan de slag te gaan. Toch bekruipt me het gevoel dat het ook belangrijk is om aan te voelen of de ander wel open staat voor deze manier van werken. Te veel enthousiasme en oplossingsgerichte vragen kunnen ook verkeerd vallen. Soms wil iemand gewoon even mopperen of samen op denken. Ook dat moet mogelijk blijven.

Elise van der Giessen en Hetty Verzaal, Samen werkt het beter, Praktijkboek oplossingsgerichtwerken in degehandicaptenzorg. BreinDok 2018.

Merel van Zoelen en Wouter de Boer, Hoofdstuk opegelost, Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel. BreinDok 2018.

Deze pagina is een onderdeel van: