Achtergrond

AZW-onderzoek: Impact coronavirus op arbeidsmarkt gehandicaptenzorg

Leestijd: 2 minuten
12 oktober 2020

Het coronavirus heeft een grote impact op alle werkenden in Zorg en Welzijn. Dit blijkt ook uit een onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom.
In de periode maart tot en met augustus was er vooral impact op de thema’s organiseren (van zorg, sociaal werk en kinderopvang) en werkomgeving. In mindere mate was er aandacht voor de thema’s waardering, financiering en innovatie.

keyboard met knop waarop staat onderzoek

Waardevrije feitelijke observatie

Het doel van het onderzoek was om een waardevrije, feitelijke observatie te plegen die gebruikt kan worden voor een gerichte evaluatie.
De observaties zijn vooral gericht geweest op de berichtgeving in media, discussies op social media en in fora. In de afgelopen 6 maanden zijn meer dan 24.000 berichten in media, bijna 27.000 berichten op social media & fora en ruim 500 rapporten en aanvullende bronnen geanalyseerd. Er is gekeken naar 10 verschillende thema’s, variërend van ‘harde’ thema’s, zoals instroom en uitstroom, maar ook naar ‘zachtere’ thema’s, zoals het welbevinden van de professional.
Deze zijn verdiept met bijna 60 gesprekken met professionals (HR-managers, bestuurders en vertegenwoordigers van ondernemingsraden). Ook is op basis van statistieken van CBS, UWV en RegioPlus inzicht gekregen in werkgelegenheidscijfers om tot een volledig beeld te komen.

Brancherapportages

Naast een zorg- en welzijnbrede rapportage, zijn ook de belangrijkste observaties per branche bijeengebracht. 
Die van de gehandicaptenzorg vind u onderaan deze pagina. De volledige, zorgbrede rapportage is hier te vinden.

Maarten Huttner
Wil je meer weten?
Neem contact op met Maarten Hüttner