Achtergrond

Cliënten zelfstandiger met digibord

25 april 2022

Op de woongroep intensieve begeleiding van ’s Heeren Loo gebruiken cliënten het MijnEigenPlan digibord. Het digibord vergroot de zelfstandigheid van de cliënten en verkleint de werkdruk van medewerkers. Lees hieronder meer in de innovatierubriek van Markant.

Digibord MijnEigenPlan
Nenad Todorovic bij het digibord. Foto van Stijn Rademaker

Digibord laat belangrijke informatie zien

‘Ik kan het uitleggen’, zegt Nenad Todorovic (32). Met vijf huisgenoten woont hij op een woongroep voor intensieve begeleiding van ’s Heeren Loo in Apeldoorn. ‘Dit is MijnEigenPlan digibord.’ Scrollend laat hij belangrijke informatie zien: welke dag het is, wat er gegeten wordt en wie welke taken moet doen.

Begeleiding kan informatie toevoegen

Veel wordt weergegeven met pictogrammen. Van de begeleiding zijn er foto’s. ‘Maar ik weet het zonder dit bord ook hoor’, zegt Nenad stoer. De begeleiding kan informatie toevoegen, zoals het weerbericht of een spelletje.

Gebruikers zijn enthousiast

Dennis Bannink (40) heeft memory aangeklikt. Behendig tikkend op het scherm draait hij kaartjes om. Het digibord is er nu een jaar en de gebruikers zijn enthousiast. Het is overzichtelijker dan een magnetisch planbord en biedt meer mogelijkheden. De zelfstandigheid van de cliënten wordt vergroot, de werkdruk van de medewerkers wordt verkleind. Een ander pluspunt is de interactie tussen cliënten onderling doordat ze elkaar aanmoedigen om op het bord te kijken.

Meer weten? Bezoek mijneigenplan.nl.

Dit artikel komt uit de mei-editie van Markant, het tijdschrift van de VGN. Lees ook het interview met hoogleraar Brigitte Boon over technologische innovatie.

Stijn Rademaker