Achtergrond

Eigen symfonieën dansen door innovatief programma

04 maart 2022

Door een innovatief programma kan Jochem zijn eigen muziek maken met een laptop en zijn enthousiasme. Door te bewegen stuurt hij zelf een virtueel orkest aan. Je leest het hieronder in de innovatierubriek van Markant.

Man zit achter laptop en zwaait met de armen
Marcel Jochems creëert muziek via het virtuele orkest van Symphonic Emotions. Foto door Angeliek de Jonge

Eigen symfonie

Marcel Jochems (53) is sinds hij twee jaar geleden kennismaakte met Symphonic eMotions, groot fan van dit virtuele orkest. Symphonic eMotions is een programma dat bestaat uit rasters met verschillende onzichtbare instrumenten en melodieën; van hardrock tot Berend Botje. Door te bewegen stuurt Jochems het orkest aan, worden de onzichtbare instrumenten hoorbaar en creëert hij zijn eigen symfonie.

In beweging

Zo geniet Jochems niet alleen van muziek, maar wordt hij ook gestimuleerd om te bewegen. Dat kan zittend, maar ook staand en dansend. Langzaam of snel. ‘Ik vind bewegen op muziek heel leuk. Ik kan gewoon niet stil blijven zitten. Het maakt mij niet zoveel uit wat voor muziekstijl het is, als ik maar kan swingen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en je kan je eigen moves doen. Soms moeten ze me afremmen, want dan huppel ik de hele kamer door’, lacht Jochems die op Groot Schuylenburg, een woonzorgpark van ’s Heeren Loo in Apeldoorn, woont.

Verder lezen

Dit artikel komt uit de eerste editie van 2022 van Markant, het tijdschrift van de VGN. Via deze link lees je het hele nummer, waarin je ook leest over het promotieonderzoek van Tess Tournier naar de Triple-C methode. Ook bevat dit nummer een bijzonder advies van Dilana Schaafsma: biedt cliënten seksspeeltjes aan. En in een interview blikt Peter Siebesma terug op vijftig jaar gehandicaptenzorg en psychiatrie.

Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver