Wereld-niet-roken-dag: aftrap reeks veelgehoorde vragen over rookvrije zorg

Op 31 mei is het wereld niet roken dag. Een dag in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om aandacht te vragen voor de gevaren die roken met zich meebrengt. Deze dag gebruiken VGN en ActiZ als start van een reeks tekeningen met veelgehoorde vragen (plus antwoorden van experts) om het gesprek over rookvrije zorg te voeren binnen de zorgorganisaties.

Tekening van twee jongens. Linker jongen slaat op een tompouce en boven hem staat de tekst 'rookvrij?! Straks mag ik zeker ook geen tompouce meer...' en daartegenover een jongen die zegt 'met een tompouce schaad je mijn gezondheid niet'
Illustratie door Was getekend Wouter

Veelgehoorde vraag: Waarom zou mijn organisatie rookvrij moeten worden? 

Mag er dan helemaal niks meer? Gaat de organisatie zich ook bemoeien met wat ik eet, mag ik bijvoorbeeld straks ook geen tompouce meer eten?

Antwoord van de expert: Rookvrije zorg dwingt niemand om te stoppen met roken! 

Een groot misverstand is dat rookvrije zorg betekent dat zowel medewerkers als cliĆ«nten moeten stoppen met roken. Rookvrije zorg dwingt niemand om te stoppen met roken. Wel geeft rookvrije zorg richting aan waar wel en waar niet gerookt mag worden zodat de omgeving geen last heeft van deze (gif)rook. 

Roken is het enige middel met als nadeel dat het ook de omgeving ziek maakt; geschat wordt dat 2000-4000 mensen sterven als gevolg van meeroken. Een tompouce (of koffie) hebben dit effect niet. Lees meer over meeroken in de factsheet van het Trimbos

Ten slotte levert rookvrije zorg ook veel op voor de medewerker, de organisatie en de bewoners. Rookvrije zorg is voor deze doelgroepen kostenbesparend en bevordert het welzijn, zie onze factsheet voor meer informatie. We bieden daarom een gezonde woon- en werkplek aan iedereen! 

Tiendelige tekeningen reeks Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg 

Dit is de eerste tekening in de serie Rookvrije ouderen- en gehandicaptenzorg, ontwikkeld door VGN en ActiZ in samenwerking met WilgaerdenLeekerweidegroep, Ipse de Bruggen en Atlant. Over een maand volgt een nieuwe illustratie over rookvrije zorg. We hopen hiermee het gesprek te starten en organisaties te motiveren om stappen te zetten in rookvrije zorg. 

Meer over rookvrije zorg weten?

Wil je meer weten of lezen wat de VGN doet rondom rookvrije zorg? Lees meer in dit achtergrondartikel of stel je vraag aan Suzanne Mol of Tjerk Jonker (aanjagers rookvrij).