Achtergrond

Muziek op je schouders

30 juli 2021

'Niet iedereen kan een koptelefoon op zijn oren verdragen.' Hoe los je dit op - als je toch van muziek wil genieten? Je leest het hieronder in de innovatierubriek van Markant.

Man met koptelefoon op schouders kijkt lachend in de camera met een arm in de lucht
Cees van Unen (48), bewoner bij Philadelphia, met de Bose Soundwear op zijn schouders. Foto door Angeliek de Jonge.

Schoudertelefoon

Iedere avond na het eten luistert een deel van de bewoners van Philarood, een woonlocatie voor ouder wordende mensen met een beperking van Philadelphia in Amsterdam, naar hun eigen favoriete muziek. Dat kan omdat zij een eigen koptelefoon hebben. Of eigenlijk is het een schoudertelefoon, want de Bose SoundWear wordt niet op de oren gedragen, maar op de schouders. ‘Dat is gebruiksvriendelijker voor onze bewoners. Niet iedereen kan namelijk een koptelefoon op zijn oren verdragen’, vertelt stagiair Justin Smit. De Bose SoundWear voel je niet, werkt op bluetooth en niemand anders dan de drager kan de muziek horen. En zo kan iedere bewoner ongestoord naar zijn eigen muziek luisteren: de Sound of Music of nummers van Willeke Alberti.

Kleine Jongen

Cees van Unen (48) vertelt dat hij het liefst naar André Hazes luistert en dan meedanst. Kleine jongen vindt hij het mooiste nummer. Voor de foto laat hij niet alleen graag de koptelefoon op zijn schouders zien, maar ook zijn recent met flipperen gewonnen medaille.

Deze innovatie is georganiseerd via de M-tech uitleenservice van Philadelphia. Locaties kunnen daarbij gebruik maken van een uitleenservice om technologische oplossingen vooraf uit te proberen. Lees hier meer.

Markant

Deze tekst is geschreven door Angeliek De Jonge, voor het augustusnummer (2021) van de Markant. Hierin lees je ook een interview met filmmaker Mari Sanders (van de documentaire Mari staat op). Hij vindt dat het tijd wordt voor een emancipatiegolf. En onderzoeker Sofie Sergeant (Disability Studies Nederland) vertelt over inclusief onderzoek waarin academici en ervaringsdeskundigen op gelijkwaardige manier samenwerken. Zij hoopt dat dit een ‘hefboom wordt voor cultuurverandering.’ Het hele nummer leest u hier.

Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver

Deze pagina is een onderdeel van: