MeanderGroep zet VIM-meldingen in voor rookvrije zorg

Een rookvrije omgeving is niet alleen belangrijk voor klanten en bewoners, ook voor zorgmedewerkers. MeanderGroep, die zorg en ondersteuning biedt van geboorte tot de laatste levensfase, heeft daarom in januari van dit jaar een nieuw rookbeleid ingevoerd.

Raphaelle Eijdems (links) en Sandy Kramer
Raphaelle Eijdems (links) en Sandy Kramer

Duidelijke afspraken voor medewerkers en bewoners

Dat beleid houdt in dat medewerkers alleen nog mogen roken in hun eigen tijd en in speciaal daarvoor ingerichte abri’s op de buitenterreinen. Ook zijn er nieuwe afspraken gemaakt voor bewoners over roken in hun privéruimtes. Zo mogen bewoners die vóór 2025 in een van de locaties van MeanderGroep zijn komen wonen, nog blijven roken in hun eigen privéruimte. Voor nieuwe bewoners geldt dat roken op de eigen kamer niet meer is toegestaan. Van klanten van MeanderGroep die thuiszorg krijgen of hulp bij het huishouden, blijft gevraagd worden om niet te roken als er een Meander-medewerker aan het werk is. Liefst ook niet vlak voor de medewerker komt en anders in een vertrek waar de medewerker niet hoeft te zijn.

VIM-meldingen

Medewerkers die in aanraking komen met een werkplek waar wordt gerookt en hier hinder van ondervinden, worden aangemoedigd om eerst het gesprek aan te gaan met de klant of bewoner. Als gemaakte afspraken niet worden nageleefd en er geen oplossing wordt gevonden, kunnen zij sinds drie jaar een VIM-melding (Veilig Incident Melden) indienen. Voorheen was er een andere meldprocedure, met MIK-meldingen (Melding Incident Klant) en MIM-meldingen (Melding Incident Medewerker). ‘Dit leidde soms tot onduidelijkheid over welk formulier bij welke situatie hoorde’, vertelt beleidsmedewerker Sandy Kramer van MeanderGroep. Daarom werd er door de afdeling Kwaliteit een nieuw, breed toepasbaar meldsysteem ontwikkeld: VIM-meldingen. ‘Medewerkers kunnen via deze meldingen aangeven waar ze tegenaan lopen’, legt Kramer uit. ‘Over bijvoorbeeld ongewenste omgangsvormen of arbeidsgerelateerde zaken. Roken valt daar ook onder. 

Rookoverlast melden: hoe werkt het?

Wanneer een medewerker een VIM-melding doet, gaat deze naar de VIM-coördinator. De coördinator beoordeelt of verdere actie nodig is. Soms is een gesprek voldoende, in andere gevallen en afhankelijk van de aard van een melding, wordt een manager of een arts ingeschakeld. De melder krijgt altijd een terugkoppeling. Daarnaast worden opvallende trends in de meldingen besproken tijdens het teamoverleg, zodat er, indien nodig, breder actie ondernomen kan worden of beleid kan worden aangescherpt.

In gesprek over rookoverlast

In het geval van meldingen over rookoverlast tijdens een zorgmoment of hulp in de huishouding thuis, gaat MeanderGroep in gesprek met de betreffende klant. ‘We vragen hem of haar dan om niet te roken tijdens zorgmomenten’, vertelt Raphaelle Eijdems, ARBO- coördinator bij MeanderGroep. ‘Bij huishoudelijke ondersteuning kan dat betekenen dat we vragen of de klant in een andere ruimte wil roken, zodat onze medewerkers in een rookvrije omgeving kunnen werken. Hulp bij het huishouden neemt soms wel drie tot vier uren in beslag.’

Bereidwilligheid is groot

Hoewel er nog weinig cijfers beschikbaar zijn over de meldingen rond rookoverlast – MeanderGroep is er pas net mee begonnen – ziet de organisatie al dat medewerkers in de thuiszorg regelmatig meldingen maken. Bovendien leert de ervaring dat de meeste klanten en bewoners bereid zijn om mee te werken. ‘VIM-meldingen zijn bedoeld om te signaleren waar verbetering nodig is, legt Eijdems uit. ‘Het helpt ons om te zien wat er speelt en waar extra afspraken nodig zijn. Soms moeten we blijven uitleggen waarom een rookvrije werkplek belangrijk is, vooral omdat we aan onze klant vragen om niet in eigen huis te roken. Het is belangrijk voor de gezondheid van de bewoner zelf én voor een rookvrije werkplek van onze medewerkers. Uiteindelijk draait het om wederzijds begrip: onze medewerkers hebben recht op een gezonde en veilige werkplek.’

Praktijkvoorbeelden van rookvrije zorg

VGN brengt praktijkvoorbeelden in beeld van organisaties die zijn gestart met het thema rookvrije zorg, zodat andere organisaties daar hun voordeel mee kunnen doen. Welke successen behaalden deze organisatie en wat zijn (of waren) knelpunten? Lees de praktijkvoorbeelden hier. Heb jij een praktijkvoorbeeld? Mail deze naar communicatie@vgn.nl.

Wil je meer weten of heb je vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Eva Huitink
Telefoonnummer
Eva Huitink

Deze pagina is een onderdeel van