Nieuws

In de praktijk: Zorgorganisaties en rookvrije zorg

15 december 2021

Een rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers van Nederland in 2030; dat is het doel van het Nationaal Preventie Akkoord. VGN ondertekende daartoe, samen met 27 koepel- en beroepsorganisaties uit de zorg de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Hiermee komt de beweging naar rookvrije zorg nog meer op gang. Voor veel organisaties is er nog een flinke weg te gaan om rookvrij te worden. Waar begin je? Hoe pakken zorgorganisaties het aan? VGN verzamelt praktijkvoorbeelden.

Stoppen met roken

Dit artikel wordt op regelmatige basis aangevuld met nieuwe voorbeelden. Heeft u zelf een mooi voorbeeld? Neem contact met ons op via communicatie@vgn.nl.

WilgaerdenLeekerweideGroep 

Van de dertig rookplekken op het hoofdterrein van de WilgaerdenLeekerweideGroep in Wognum, Noord-Holland, zijn er nu nog maar twee over. Het samen roken, óók met cliënten dooft uit. In 2025 wil de organisatie rookvrij zijn voor alle medewerkers. 'Zij hebben een essentiële rol in het bereiken van cliënten en bewoners.' Lees het volledige artikel hier.

Cosis

Zorgorganisatie Cosis startte drie jaar geleden met het thema rookvrij. Ondertussen zijn er successen. Zo is een groot deel van het terrein van een van de kinderdagverblijven van Cosis rookvrij. Net als een jeugd trainingscentrum in Groningen dat zelf het initiatief nam om rookvrij te worden voor cliënten, medewerkers en bezoekers. Maar de weg is lang en het blijft puzzelen. Lees het volledige artikel hier.

Ronella Bleijenburg en Noortje Smit Communicatie VGN

Deze pagina is een onderdeel van: