Achtergrond

Mijn beperking

31 mei 2016

Om mensen met een beperking goed te kunnen ondersteunen, is het belangrijk dat je jezelf goed in hen kunt verplaatsen. Dat is het uitgangspunt van nieuwe methodieken voor de begeleiding, zoals de Handicap Experience, die bij vijf organisaties werd ontwikkeld. 

Frank Bluiminck

Zelf liep ik toevallig tegen een goede manier aan om te ervaren hoe het is om een beperking te hebben: ik ben gaan drummen. Je linkerhand moet iets doen, onafhankelijk van je rechterhand en daarna wordt dat ook van je linker- en rechtervoet verwacht. Onmogelijk, dacht ik, maar het is een kwestie van langzaam oefenen.
Ook al zal ik misschien nooit het niveau van een getalenteerde twaalfjarige bereiken, ik leer er veel van. Bijvoorbeeld dat je kunt genieten van activiteiten waarin je niet per se uitblinkt. En ook dat het je uiteindelijk toch lukt om iets te leren, ook al gaat het niet vanzelf. Dat ervaren ook de cliënten van Koraal Groep die een dezer dagen samen met buddy’s en begeleiders op de fiets de Mont Ventoux beklimmen. Het kleine groepje dat vijf jaar geleden begon met deze activiteit, om los te komen uit de sleur van het dagelijkse ongenoegen en probleemgedrag, is uitgegroeid tot enkele honderden deelnemers. Zij ervaren dat je niet je beperking bent.
Eén van de deelneemsters laat achterin deze [i]Markant[i] een selfie zien. Zo ziet zij zichzelf graag en zo presenteren wij als sector graag de mensen die wij begeleiden. Wat daardoor wel eens uit zicht raakt, is wat er nodig is om ervoor te zorgen dat deze mensen in staat zijn hun persoonlijke Mont Ventoux  op te rijden. De ondersteuning die wij hen bieden, is iets waard. In deze [i]Markant[i] gaat het ook over de voorgenomen bezuinigingen. Daar moeten we echt een stokje voor steken.


Frank Bluiminck, directeur VGN
fbluiminck@vgn.nl
Twitter @FrankBluiminck  
Frank Bluiminck
Frank Bluiminck Voormalig directeur VGN

Deze pagina is een onderdeel van: