Achtergrond

Van gewone muur tot interactieve digiwand

02 februari 2023

Een digiwand helpt bij prikkelverwerking en emotieregulatie. Bij ’s Heeren Loo in Apeldoorn hebben ze twee jaar geleden zo’n visueel communicatiesysteem geïnstalleerd en dat zorgt voor vrolijke gebruikers.

Digiwand bij 's Heeren Loo
Foto door Angeliek de Jonge

Meer kwaliteit van leven

Sinds de digiwand twee jaar geleden zijn intrede heeft gedaan in bij ‘s Heeren Loo in Apeldoorn, is de kwaliteit van leven van Ousama (22) een stuk vooruitgegaan, vinden zijn begeleiders. 'We kunnen zelfs af en toe een spelletje met hem spelen’, voegt Jan Jakob Leidekker, innovatie coördinator, toe.

Helder en visueel

De digiwand is een interactieve beamer die een gewone wand omtovert tot een helder, visueel communicatiesysteem. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die problemen hebben met prikkelverwerking, zoals Ousama. Hij krijgt intensieve begeleiding bij ‘s Heeren Loo, uit zich met gebarentaal en is vaak agressief. ‘Zijn gedrag is zo onvoorspelbaar dat hij tot voor kort veel alleen op zijn sober ingerichte kamer verbleef.’

Vrolijk van de digiwand

Ousama kan de digiwand zelf bedienen. Hij bekijkt filmpjes via YouTube Kids in een veilige omgeving en wordt er zichtbaar vrolijk van. ‘Ousama is nooit naar school geweest. We hopen dat de digiwand hem verder kan helpen in zijn ontwikkeling.’

Dit artikel komt uit het februarinummer van 2023 van Markant, het tijdschrift van de VGN. In dit nummer kun je ook een interview met onze directeur Theo van Uum lezen waarin hij vertelt over zijn ambities voor de VGN.

Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver

Deze pagina is een onderdeel van: