Achtergrond

Technologische oplossing in de vorm van een etui

16 augustus 2022

Het FabLab van Bartiméus maakt technologische oplossingen voor vraagstukken van mensen met een visuele en verstandelijke beperking. Zo hebben ze voor Pieter een etui gemaakt dat er voor zorgt dat hij contact kan maken met zijn begeleiders.

Innovatie Bartimeus
Pieter kan contact maken met zijn begeleiders door een etui op te pakken. Foto van Angeliek de Jonge

Altijd fysiek contact nodig

Pieter woont op een locatie van zorgorganisatie Bartiméus in Doorn. Hij heeft een verstandelijke beperking en doofblindheid. Om te weten dat zijn begeleiders bij hem in de buurt zijn, heeft Pieter vrijwel altijd fysiek contact met hen nodig.

De begeleiding krijgt een signaal als Pieter het etui oppakt

Pieter heeft na jarenlang oefenen geleerd om een etui op te pakken als hij contact wil met een begeleider. Dit etui is door het FabLab van Bartiméus aangepast en verbonden met een buzzer. Op het moment dat Pieter het etui nu oppakt, krijgt de begeleiding een signaal en weten zij dat ze naar Pieter moeten gaan.

Communicatiemiddel dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid

Voor Pieter is het etui een communicatiemiddel, voor de begeleiding betekent het meer bewegingsvrijheid, want hoewel de begeleiding continu beschikbaar is voor Pieter en hij fysiek contact nodig blijft hebben, kunnen zij op deze manier makkelijker even wat anders doen op afstand van Pieter. Dat ontlast.

De naam Pieter is gefingeerd.

Lees meer over innovatie bij Bartiméus

Dit artikel komt uit de derde editie van 2022 van Markant, het tijdschrift van de VGN. Via deze link lees je het hele nummer, waarin je ook leest over hoe Marjon steeds meer kan door een samenwerking tussen Visio, Bartiméus en Philadelphia 

Angeliek de Jonge Fotograaf en tekstschrijver

Deze pagina is een onderdeel van: