Blog

Coronacrisis treft ook de gehandicaptenzorg zwaar

18 maart 2020

Tijdens de tv-optredens van de regering en in de maatregelen die zij treft, wordt de gehandicaptenzorg niet genoemd. Terwijl er te weinig tests beschikbaar zijn en financiële tekorten dreigen. Zo leiden de maatregelen juist tot onrust.

Coronavirus op blauwe achtergrond

Beperkingen treffen iedereen

Zoals iedereen heb ook ik op dit moment te maken met de beperkingen die wij allemaal krijgen opgelegd. Ik werk vanuit huis, mijn dochter vertelt mij zojuist dat ze hoofdpijn heeft – wat betekent dat? Tegelijkertijd nemen de bestuurlijke en politieke overleggen toe en word ik veel benaderd door de leden van de VGN: organisaties die mensen met een beperking ondersteunen.

Te weinig tests beschikbaar voor mensen met een beperking

Van hen hoor ik dat er te weinig tests beschikbaar zijn voor mensen met een beperking. Als je niet weet of een cliënt die loopt te snotteren en koorts heeft wel of geen corona heeft, betekent dit dat de zorgverlener beschermend materiaal aan moet trekken. En daar is ook weinig van beschikbaar, we moeten er zuinig op zijn.

Onrust door ingrijpende veranderingen in dagelijks leven

Extra lastig is ook dat veel mensen met een beperking zeer onrustig worden van de vele veranderingen in hun dagelijks leven. Zoals het wegvallen van gezamenlijke maaltijden en de dagbesteding. En vooral mensen met gedragsproblemen kunnen erg schrikken als hun begeleider binnen komt met een mondkapje op of een beschermend pak aan.

Beschermend pak aan flarden gescheurd

Een schrijnend verhaal hoorde ik van een organisatie waar zo’n pak door een cliënt aan flarden werd gescheurd. Om dit soort situaties te voorkomen, is het belangrijk dat we mensen met een beperking eerder kunnen testen, maar het team dat de minister hierover adviseert geeft aan deze wens tot nog toe geen daadwerkelijk gehoor.

Gehandicaptenzorg niet genoemd tijdens tv-optredens

Opvallend is dat in de persconferenties van de overheid die op tv worden uitgezonden de gehandicaptenzorg niet wordt genoemd. Anders dan bijvoorbeeld de huisartsenzorg en de ouderenzorg. Kennelijk is de kwetsbare positie van mensen met een beperking en de organisaties die hen begeleiden onvoldoende in beeld.

Deeltijdontslag voor zorgmedewerkers?

Gisteren kondigde de regering een breed pakket van financiële steunmaatregelen aan. Alle gevolgen van de coronacrisis zouden moeten worden geneutraliseerd. Doordat de gehandicaptenzorg in het verhaal ontbreekt, leidt zo’n aankondiging in onze sector juist tot onrust. Als er geen financiële steun is, moeten organisaties het aantal uren van hun werknemers gaan terugbrengen. Het kan toch niet zo zijn, dat uitgerekend op dit moment organisaties moeten overgaan tot deeltijdontslagen voor zorgmedewerkers?

Positie mensen met een beperking scherper in beeld brengen

Daarom werken we er vanuit de VGN met onze leden op dit moment hard aan om de positie van mensen met een beperking scherper voor het voetlicht te brengen. Ik hoop dat daar in de samenleving meer begrip voor komt.

Iedereen wil meedoen in de samenleving

Misschien helpt deze crisis daar op langere termijn zelfs een handje bij. Op dit moment wordt iedereen geconfronteerd met beperkingen die de maatregelen van de overheid ons opleggen. We moeten allemaal leren accepteren dat er in ons privéleven minder mogelijkheden zijn: minder activiteiten, minder sociale contacten, minder mobiliteit. Dat is precies waar mensen met een beperking altijd mee worstelen. Ik hoop dat deze crisis er op langere termijn aan bijdraagt dat het voor iedereen belangrijk is om te kunnen meedoen in de samenleving.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het coronavirus en de gehandicaptenzorg? Volg dan onze webpagina https://www.vgn.nl/corona  met o.a. een liveblog, nieuws, veelgestelde vragen en downloads.

Frank Bluiminck
Frank Bluiminck Voormalig directeur VGN

Deze pagina is een onderdeel van: