Blog

Estinea laat zien hoe de Visie 2030 tot leven komt

30 januari 2023

Op 25 januari bezocht een aantal VGN- en LFB-collega's een inspiratiebijeenkomst bij Estinea in Aalten. Het was een heel inspirerende en soms ook confronterende dag. De visie 2030 kwam tot leven in de mooie presentaties van cliënten en medewerkers waarbij gelijkwaardigheid centraal stond. Ook gaf de dag ons stof tot nadenken.

Lot en Lsia
Lisa Scheltens en Lot de Swart. Fotografie: Annabel Jeuring

Van ‘casus’ tot ervaringsdeskundige

Na een warm welkom door dagvoorzitters Luka Doppen (begeleider en ambassadeur gehandicaptenzorg) en Eilien Wevers (redactielid magazine De Flits) en een persoonlijk openingswoord van Beatrijs van Riessen, bestuurder van Estinea, werden we met onze neuzen op de feiten gedrukt door het gouden, messcherpe duo Lot en Lisa. 

Lot de Swart, orthopedagoog bij Estinea, las een verslag voor uit het dossier van Lisa Scheltens (ervaringsdeskundige) wat een orthopedagoog in 2009 over haar had geschreven. Lisa herkende zich totaal niet in dat beeld. Dat was logisch, want het was een opsomming van labels, problemen, risico’s en dingen die Lisa vooral níet kon. Ze was een ‘casus’. Geen woorden over wensen, hobby's en talenten. Wat doet dat met je als er zo over je gesproken wordt? Er ontstond een interessant gesprek over hoe we kijken naar ‘het probleem’ in plaats van (de behoefte van) de mens. En de rol die ‘het systeem’ hierin speelt. Estinea zet hier stappen in en praat erover met zorgkantoren. Maar er is nog een lange weg te gaan!

Lisa vertelde trots over de ontwikkeling die zij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Samen met een collega richtte zij binnen Estinea het ‘Samen Sterk team’ op, waarmee ze als ervaringsdeskundigen en coaches trainingen en workshops geven op bijvoorbeeld scholen en bij gemeentes. Een prachtig voorbeeld van samenwerking, gelijkwaardigheid en verbinding.

Zelfsturen en samensturen: hoe werkt dat nou?

Na een heerlijke lunch gingen we verder. Marjolein ten Berge, begeleider bij Estinea, nam ons mee in de kracht én uitdagingen van het werken in zelfsturende teams. Zelfsturing vraagt om continue aandacht, maar levert veel op! Het biedt ruimte voor initiatief en dingen uitproberen, waarbij vertrouwen en verantwoordelijkheid de basis vormen. Samen met Hans, vader van een van de bewoners van een ouderinitiatief, vertelde ze ook enthousiast over ‘samensturing’: samenwerking tussen begeleiders en ouders om de best mogelijke zorg te bieden aan de jonge bewoners.

Muhammed: onmisbaar voor drie werkgevers

Blij en heel geïnspireerd werden we ook van participatiecoach Rianne Vossers en Muhammed. Muhammed heeft een volle werkweek bij drie werkgevers die superblij met hem zijn en hij veroverde binnen no time ook ons hart. Een gedreven collega als Muhammed wil toch iedereen, net zoals ‘gewoon meedoen?’ Er zouden nog meer mooie voorbeelden gedeeld mogen worden om meer bedrijven over de streep (die er helaas nog is) te trekken. Gewoon doen!

Jeukwoorden in de ‘gehandicapten’-sector

We sloten af met een actieve workshop over jeukwoorden. Uit de brainstormsessie die volgde kwam een top drie jeukwoorden in de sector: 'Mijn cliënt’, ‘gehandicapte’ en ‘in je kracht zetten’. Werk aan de winkel dus! Lees meer over beeldvorming, de invloed van taal en het meldpunt jeukwoorden dat Lisa en Lot hebben opgericht.

Beseffen waar het om gaat

Ook verfrissend aan deze dag: geen sheets met lange teksten maar vooral mooie beelden, een goede dosis humor en een ontspannende yoga-sessie door een financieel medewerker van Estinea (ook medewerkers worden gestimuleerd om hun talenten te ontplooien en te delen!).

Dit soort dagen en persoonlijke verhalen doen je weer even beseffen waar het om gaat, waarvoor we werken en brengen de visie écht tot leven. Bedankt voor deze mooie dag Estinea!

Samen Sterk team in de media

Op 26 januari verscheen er een leuk artikel van het Samen Sterk team van Estinea in de Gelderlander:  https://www.gelderlander.nl/achterhoek/tips-van-de-flits-hoe...

 

 

Portretfoto Jessica Hendriks tegen witte achtergrond
Wil je meer weten?
Neem contact op met Jessica Hendriks

Deze pagina is een onderdeel van: