Blog

Fietsen of golfen?

16 juli 2019

Eén van de leuke dingen van het samenstellen van Markant is dat je heel veel informatie krijgt over wat er zich afspeelt in de gehandicaptenzorg. Helaas moet je keuzes maken, want er gebeurt te veel. Welke criteria ik daarbij toepas, vind ik een lastige vraag, want ik vrees dat mijn eigen voorkleuren soms een rol spelen. Paula Sterkenburg wordt hoogleraar. Zij is zo ongeveer de aardigste onderzoeker die ik ken, dus natuurlijk krijgt zij een plekje.

Begeleider en client op de Mont Ventoux

En dan is er de beklimming van de Mont Ventoux. Acht jaar geleden begon Koraal met dit bijzondere evenement voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Inmiddels zijn er honderden enthousiaste deelnemers, die ondersteund worden door verschillende organisaties. Een groot succes en de ontroerende foto’s hebben eeuwigheidswaarde. Vind ik. Dus kom maar door met die persberichten!

Interventie

In die persberichten staat dat Pluryn en Koraal inmiddels onderzoek hebben gedaan naar het effect van deze  fietsprestatie, waar lang in teamverband naartoe wordt gewerkt. De deelnemers zijn zeer tevreden, hun zelfvertrouwen stijgt (zij het tijdelijk) en op langere termijn lijken er positieve gevolgen voor het sociale gedrag. Voor Vilans reden genoeg om de beklimming ‘onder voorbehoud’ te erkennen als ‘theoretisch goed onderbouwde interventie’.

Zelfvertrouwen

Dan begint er bij mij toch iets onaangenaam te kriebelen. Zelf fietste ik een paar weken geleden van de Bodensee naar de Königsee, een pittige tocht door de Beierse Vooralpen. Toen ik thuis kwam was ik één bonk zelfvertrouwen. Van alle fietsers die ik tegenkwam was ik (60) de oudste op een fiets zonder accu. Er waren natuurlijk momenten dat ik behoorlijk stuk zat, maar toch: ik genoot, bereikte na zes dagen de eindmeet en bouwde onderweg leuke contacten op met medereizigers.

Geld

Een geslaagde interventie dus? Wat mij betreft hoeft daar geen onderzoek naar te gebeuren. Waarom moet dat wel als mensen een licht verstandelijke beperking hebben? Dat heeft natuurlijk met geld te maken, bedacht ik me gisteren op de fiets naar huis. We wonen in een samenleving waarin het voor mensen met een lvb vaak lastig is om zelf een inkomen te verwerven waarmee ze een racefiets kunnen kopen, terwijl ik dat – tja, dankzij hen – wel kan.

Golf clinic

Dat het effect van een sportieve prestatie moet worden onderzocht heeft iets absurds, maar het is denk ik toch belangrijk dat het wordt gedaan. Wel oppassen dat deze ‘interventie’ straks niet bij iedereen met een lvb wordt ingezet, want niet iedereen houdt van fietsen. In de komende Markant verschijnt ook een aangrijpende Selfie, zoals de rubriek heet, van een vrouw die een poosje terug haar bed niet meer uit wilde komen. Tot zij kon deelnemen aan een golf clinic. Zij doet dat nu regelmatig en staat al een half uur van tevoren te popelen. Niks voor mij, dat golfen, maar ik heb het verhaal heb toch maar geplaatst. Hoog tijd dat er onderzoek naar wordt gedaan!

Johan de Koning is coördinator van Markant. Het augustusnummer verschijnt op 30 juli

Johan de Koning
Wil je meer weten?
Neem contact op met Johan de Koning

Deze pagina is een onderdeel van: