Blog

‘Muziektherapie helpt bij het reguleren van stress’

Leestijd: 2 minuten
08 maart 2022

Muziek is een belangrijk hulpmiddel in het omgaan met stress, voor mensen met ene verstandelijke beperking geldt dit nog meer dan voor anderen. Daarom is onderzoeker Martina de Witte erg blij met het praktische Muziekboek van Philadelpia Zorg.

werkboek Philadeplhia

Praktisch werkboek van Philadelphia

Toen me gevraagd werd een recensie te schrijven over het Muziekboek, hoefde ik niet lang na te denken over het antwoord. Natuurlijk wilde ik dat doen, want ik was erg benieuwd naar dit praktische werkboek voor muziek in de zorg, zoals de mensen van Philadelphia het bedoeld hebben.

Gemakkelijk in het gebruik

Het boek heeft de prettige lay-out van een werkboek, door de ringband, maar ook door de handige tabbladen die verwijzen naar de verschillende doelen waarvoor muziek op laagdrempelige manier ingezet kan worden. Hierdoor kan er door zorgmedewerkers snel worden gezocht naar de juiste oefening of opdracht en is het makkelijk in gebruik.

Het reguleren van stress en emoties

Deel 2 van het werkboek,  ‘Stemming beïnvloeden’, spreekt mij in het bijzonder aan. Juist omdat muziek een positieve bijdrage kan leveren aan het reguleren van emoties en stress. Stress is iets wat iedereen in meer of mindere mate ervaart. We weten vanuit onderzoek dat teveel stress je erg ziek kan maken, waarbij zowel psychische als fysieke klachten kunnen opspelen. Het is daarom erg belangrijk om stress te voorkomen of op tijd te reguleren.

Mensen met een beperking extra gebaat bij stress-reducerende activiteiten

In het bijzonder is dit belangrijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Onderzoek wijst namelijk uit dat zij extra gebaat zijn bij stress-reducerende activiteiten of interventies. Dat geldt met name wanneer deze activiteiten ervaringsgericht zijn: gericht op actief zelf iets doen. Door bezig te zijn met muziek, ben je actief bezig. Je richt je aandacht op iets anders dan hetgeen wat je gestrest maakt, je mood kan worden beïnvloed door muziek te luisteren of door met anderen muziek te maken. Ook is samen neuriën een mooie manier om spanning en stress weg te laten zakken uit je lichaam.

Werkt ook voor begeleiders

Daarom is het belangrijk dat dit muziekboek ook daadwerkelijk veel wordt ingezet in de praktijk. Bovendien niet alleen om cliënten te helpen, maar ook voor medewerkers zelf. De effecten van muziek zijn natuurlijk ook van toepassing op hen, want je doet de opdrachten vaak samen. Het is bekend dat cliënten minder spanning of stress ervaren als begeleiders ook ontspannen zijn, een mooie win-win situatie dus!

Betrek er vaker een muziektherapeut bij

Een advies wat ik als onderzoeker nog graag wil meegeven: naast het inzetten van dit mooie muziekboek door begeleiders, is het tevens de moeite waard om wat vaker een muziektherapeut te betrekken wanneer de situatie daar om vraagt, zoals bij aanhoudende emotionele problemen of stressklachten. Een muziektherapeut is speciaal opgeleid om juist in deze situaties via muziek aan te sluiten bij de behoeften en mogelijkheden van de ander, en te helpen met het verwerken en reguleren van moeilijke emoties en het leren loslaten van stress. Zij hebben specifieke kennis over muziek en (neuro)psychologie en hoe dit vertaald kan worden naar verschillende settingen. Het inzetten van muziek als middel binnen begeleidingssituaties of binnen een therapietraject is daarom echt een aanrader binnen de gehandicaptensector. 

Informatie

Martina de Witte is onderzoeker op het gebied van muziekinterventies en stressregulatie aan de
Universiteit van Amsterdam, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, en bij Dichterbij.

Muziekboek, Praktisch werkboek voor muziek in de zorg. Verkrijgbaar in de webshop van Philadelphia Zorg.

Philadelphia
Martina de Witte Onderzoeker muziekinterventies, Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Dichterbij

Deze pagina is een onderdeel van: