Blog

'Visie 2030 is mooi, maar ook uitdagend'

21 mei 2021

Wat merken we van Visie 2030 in de praktijk? Samen met een groot aantal VGN-leden, mensen met een beperking, hun netwerk, professionals en maatschappelijke partners ontwikkelde de VGN een toekomstvisie. Het hart van die visie is dat Nederland in 2030 een samenleving heeft waarin gewoon meedoen centraal staat. Wat zien we daarvan in de praktijk? In deze blog geeft Ellis Jongerius, directeur van het LFB, haar visie.

Portretfoto van Ellis Jongerius

Visie 2030 die de VGN heeft ontwikkeld, vind ik mooi. Vooral omdat de VGN gaat samenwerken met andere partijen. Ook vind ik de visie uitdagend. Het zou geweldig zijn als mensen met een beperking mee kunnen doen in de inclusieve samenleving, maar de persoon moet het zelf willen en het moet realistisch zijn. 

Maak een proefruimte waar mensen kunnen oefenen in zelfstandig wonen

Mijn indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) werd opeens niet meer verlengd en daardoor moest ik zelfstandig een woning gaan huren via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekende dat ik vanaf dat moment alles zelf moet gaan regelen. Ik  kan niet meer terugvallen op de begeleiding als ik het moeilijk hebt. Op dit gebied hebben gemeenten nog te weinig kennis van mensen met een licht verstandelijke beperking, zoals ik die heb. Gelukkig heb ik mensen waar ik op kan bouwen en die er altijd voor mij zijn. Als ik deze mensen niet had, ben ik bang dat ik als een kaartenhuis in elkaar stort. Ik zou het mooi vinden als er een proefruimte komt waar mensen in alle veiligheid kunnen oefenen in het helemaal zelfstandig wonen. Na een periode geoefend te hebben kun je pas echt beslissen of het haalbaar is om helemaal zelfstandig te gaan wonen.  

Kun je nog een stapje terug als participatie mislukt? 

Graag zou ik willen weten wat de gevolgen zijn als je helemaal participeert in de samenleving. We zijn nu bezig om een landelijke erkenning te krijgen op de opleidingen die mensen met een beperking volgen. Wat zijn de gevolgen hiervan op het gebied van uitkering en salaris? Ik voel me nu goed en kan meedraaien in de maatschappij, maar ik ben benieuwd of ik ook weer een stap terug kan doen als het slechter met me gaat. Wat gebeurt er als de organisatie waar ik voor werk bijvoorbeeld failliet gaat? Ik moet natuurlijk wel de huur voor mijn huis betalen! 

Inclusie op een natuurlijke manier 

Ik vind dat inclusie niet te veel opgelegd moet worden. Als mensen willen werken aan inclusie gebeurt dat toch wel. Als iemand met een beperking echt wil meedoen in die inclusieve samenleving, moet hij of zij er echt voor gaan. Dit zal niet altijd gemakkelijk zijn. Je komt uitdagingen tegen en je hebt lef nodig. Je zult verschillende keren op je gezicht vallen en weer op moeten staan. Maar... dit hoort erbij! 

Deze blog is onderdeel van de doorgeefrubriek 'De visie van...' waarin een groot aantal mensen binnen en buiten de gehandicaptensector hun visie geeft op Visie 2030.

Portretfoto van Ellis Jongerius
Ellis Jongerius Directeur LFB, de landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking

Deze pagina is een onderdeel van: