Dichterbij maakt podcastaflevering over technologie in de zorg

De kwaliteit van de gehandicaptenzorg verbeteren door data in te zetten. Bij Dichterbij gebeurt het. Door gegevens te analyseren en te vertalen naar de praktijk, zijn mooie resultaten geboekt. De zorginstelling maakte er een podcastaflevering over. Het is de eerste aflevering van de reeks ‘Mooie Mensen’. Een podcast over zorgprofessionals die bij Dichterbij werken en ieder op hun eigen manier bijdragen aan een betekenisvol leven voor cliënten met een verstandelijke beperking.

Podcast Dichterbij
Eefke Poelen en Rob van den Eijnde van Dichterbij

Data inzetten om kwaliteit van zorg te verbeteren

In de podcast zijn aan het woord: Eefke Poelen, dienstverleningscoördinator Zorg op Afstand en manager Rob van den Eijnde, allebei werkzaam bij Dichterbij. Zij vertellen aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden hoe de zorgcentrale van Dichterbij werkt én hoe de data wordt ingezet om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Zorgcentrale

Cliënten van Dichterbij kunnen gebruikmaken van de diensten van de zorgcentrale. Vanuit daar wordt zorg op afstand geleverd. Centralisten beoordelen de diverse meldingen die bij hen binnenkomen. Die data kan worden geanalyseerd en meegenomen in de zorg overdag. Hoe komt het dat een cliënt meerdere keren per nacht wakker wordt? En wat zijn de gevolgen voor zijn alertheid overdag? En natuurlijk nog belangrijker: hoe kunnen we zijn nachtrust verbeteren? Dat én meer wordt besproken in de podcast.

Méér persoonlijke aandacht

Eefke vertelt: ‘Zorgtechnologie biedt kansen en is een mooie aanvulling op de persoonlijke zorg. Het wordt vaak geassocieerd met besparingen van kosten en zorgpersoneel, maar het kan juist de kwaliteit van de zorg verbeteren en tijd en ruimte creëren voor méér persoonlijke aandacht.’ Rob beaamt dat. ‘Bovendien wordt de zorg op afstand bij Dichterbij altijd gepersonaliseerd. Elke cliënt krijgt een ondersteuningspakket dat past bij de zorgvraag en de wensen van de cliënt. Het is absoluut geen Big Brother is Watching You. Alles is maatwerk.’

Luister de podcast

Wil je weten hoe Dichterbij de zorg op afstand heeft ingericht? En hoe technologie (in de nacht) de kwaliteit van zorg kan verbeteren? Luister dan naar de eerste aflevering van de podcastreeks Mooie Mensen

In de volgende afleveringen van de reeks ‘Mooie Mensen’ komen andere thema’s aan bod. De tweede aflevering gaat over kwaliteit van leven van mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB) en in de derde aflevering praten we over seksualiteit.